:: Forum › Udgravning.
-> Sludrehjørnet

#1: Udgravning. Forfatter: Hans Henrik Hansen [Hans Henrik]Skælskør IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 6:41 pm
    ----
Så nærmer tiden sig for udgravningen på det sted hvor vi fandt Edsringene. Er godt klar over at der er flere metoder, som et museum bruger når de graver. Men hvad er jeres erfaring. Undersøger de altid jordlagene osv. Her er det som vores museum skriver til os. vi kigge på jordlag og stratigrafi. Det er en anderledes undersøgelsesmetode for os, så vi er nødt til at være 120 % koncentrerede om opgaven og skal have arbejdsro. Hvordan skal man mon tolke dette ?. Kunne godt lide at hører historier fra jer, der har prøvet at være til stede, ved en udgravning. :yes:

Sidst rettet af Hans Henrik Hansen [Hans Henrik] den Tir Sep 24, 2013 8:56 pm, rettet 1 gang

#2: Re: Udgarvning. Forfatter: Brian Bechmann (Tidl bruger) [bechmann77]Nord fyn IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 7:45 pm
    ----
da de udgravede sølvskatten hos mig tog de 5-10 cm jord af gangen og så blev alt afsøgt med detektor, herefter tog de atter 5-10 cm og sådan kørte det kontinuerligt til de var nede i undergrunden i alle felterne

#3: Re: Udgarvning. Forfatter: Henrik [Henrikras]DK IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 7:52 pm
    ----
da.wikipedia.org/wiki/Stratigrafi
En ret stor omfangsrig undersøgelses måde, som ikke bare er at grave lag for lag af.

#4: Re: Udgarvning. Forfatter: René Skjødt [Skjødt]9530-Støvring IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 7:54 pm
    ----
Tja...lyder som om de ikke vil have jer tilstede og bruge detektorerne.....
Er det Randers museum, der også kom lidt på kant med Morten Nielsen med udtalelser om ikke at ville indstille til Danefægodtgørelse vedr. evt. skattefund ?

#5: Re: Udgarvning. Forfatter: Hans Henrik Hansen [Hans Henrik]Skælskør IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 7:58 pm
    ----
Tusind Tak for jeres kommentar. Rene, det er ikke Randers museum. Men et museum på Sj.

#6: Re: Udgarvning. Forfatter: Tommy Olesen [tommy]Osted, Lejre Kommune IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 8:04 pm
    ----
Selvfølgelig skal I være med til udgravningen - andet vil jo være utaknemligt og dumt. Jeg ved ikke hvad de forventer at finde, men lige meget hvad, så er det da vigtigt, at I med jeres detektorer afsøger jordlagene og det opgravede jord - vi er jo ikke i Sverige.
Har 2 gange været med til udgravning af skattefund og begge gange, har vi jo selvfølgelig været med. Og vi er også blevet taget med på råd undervejs i udgravningen. Så ingen smalle steder under Roskilde Museum.

#7: Re: Udgarvning. Forfatter: Hans Henrik Hansen [Hans Henrik]Skælskør IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 8:10 pm
    ----
Tak for din kommentar, Tommy. Jeg tænkte bare mere på, om stratigrafi bruges i sjældne tilfælde eller om det er en undersøgelse, som de tit bruger. Smil

#8: Re: Udgarvning. Forfatter: Tommy Olesen [tommy]Osted, Lejre Kommune IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 8:28 pm
    ----
Tror de bruger den altid ved rigtige udgravninger. Og det kræver altså ikke speciel ro for at kunne "læse" det, med mindre man ikke er så erfaren ud i det.

#9: Re: Udgarvning. Forfatter: Henrik [Henrikras]DK IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 8:41 pm
    ----
Metoden de vil bruge kan være at kun rømme det allerøverste muldlag, og derefter vil jorden blive delt op i kvardrater som langsomt undrsøges stratigrafisk. Det er ikke kun et spørgsmål om at finde flere EDSRINGE, med at få fund området analyseret i de forskellige jordlag, både vertikalt og horisontalt. En sådan undersøgelse tager lang tid, og arbejdsro kan være et udtryk for at de ikke mener at din / jeres hjælp umildbart passer ind i opgaven.

#10: Re: Udgarvning. Forfatter: Hans Henrik Hansen [Hans Henrik]Skælskør IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 8:47 pm
    ----
Tak Tommy. Henrik. er godt klar over at det ikke kun drejer som om, at finde flere ringe. Det var også bare for at få belyst, om denne metode er meget brugt, ved alle udgravninger. Eller det kun er ved særlige fund, steder mm. Smil

#11: Re: Udgarvning. Forfatter: Håkan [Håkan]Eslöv, Sverige IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 8:50 pm
    ----
Som vän av den danska detektormodellen vill jag ändå hävda att det inte sällan brister en hel del i systematiken även vid danska utgrävningar. Men eftersom det handlar om en efterundersökning av en metallfyndplats bör de väl inse att det matjorden ska tas bort i tunna skikt om 5-10 centimeter, det finns som bekant ingen stratigrafi i ett ploglager. Anläggningar och lager under handgrävs säkert, där bör man söka, markera och bevaka indikationer. Jag har, trots att jag är svensk, genomfört rätt många undersökningar på det sättet.

#12: Re: Udgarvning. Forfatter: Hans Henrik Hansen [Hans Henrik]Skælskør IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 8:55 pm
    ----
Tusind Tak Håkan for din kommentar. :_)

#13: Re: Udgarvning. Forfatter: Henrik [Henrikras]DK IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 8:59 pm
    ----
Det er altså lige før man ville ønske det skrives på engelsk Håkon. Hold da op dit svenske er svært. Men forstår nok så meget at du som mest erfarne siger at en Metaldetektor er en hjælp i denne undersøgelses form ! Måske arkæologerne som står for undersøgelsen har deres egen faste detektormand, så derfor svarede de Hans Henrik på den måde !

#14: Re: Udgravning. Forfatter: Steen Agersø [agersoe]Ærø IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 9:33 pm
    ----
Henrik, jeg oversætter lige Håkans tekst for dig:

Som vän av den danska detektormodellen vill jag ändå hävda att det inte sällan brister en hel del i systematiken även vid danska utgrävningar. Men eftersom det handlar om en efterundersökning av en metallfyndplats bör de väl inse att det matjorden ska tas bort i tunna skikt om 5-10 centimeter, det finns som bekant ingen stratigrafi i ett ploglager. Anläggningar och lager under handgrävs säkert, där bör man söka, markera och bevaka indikationer. Jag har, trots att jag är svensk, genomfört rätt många undersökningar på det sättet.

Som ven af den danske detektormodel vil jeg endda hævde, at der ikke sjældent brister en hel del selv ved danske udgravninger. Men eftersom det handler om en efterundersøgelse af en metalfundplads bør de vel indse, at mulden bør tages af i tynde lag på 5-10 centimeter, der findes som bekendt ingen stratigrafi i et pløjelag.
Anlægsspor og lag derunder håndgraves sikkert, der bør man søge, markere og bevare spor. Jeg har, trods det, at jeg er svensk gennemført ret mange undersøgelser på den måde.


Jeg vil også bare lige tilslutte mig synspunktet, at I naturligvis bør inviteres med til at foretage udgravningen, eller i hvert fald den del af den, som bør indbefatte detektorsøgning. Mvh. Steen :tommel:

#15: Re: Udgravning. Forfatter: Håkan [Håkan]Eslöv, Sverige IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 9:44 pm
    ----
Tack Steen, fatta hur vi svenskar har det på samlingarna i Danmark Blink Här får du lite till att översätta:

Vad jag menar med "markera och bevaka indikationer." är att man inte kan gräva sig direkt ner på indikationer i kulturlager, eftersom man måste vara säker på vilket lager föremålen finns i". Då är det bra att markera indikationen med en sked eller pinne. Den metoden förutsätter dock att man är kvar på platsen och assisterar arkeologerna då de ska gräva fram föremålet, eftersom de annars väldigt ofta inte kommer hitta det. Min erfarenhet är att även den mest erfarne arkeolog hittar som bäst var tionde borgarkrigsmynt (eller motsvarande) vid handgrävning utan detektor.

#16: Re: Udgravning. Forfatter: Henrik [Henrikras]DK IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 9:44 pm
    ----
tak Steen. Men hvad kan årsagen værre til at de vælger ikke at benytte Finderen til detektor hjælp ??? Størrelsen på fundene ? Lang vente tid i undersøgelsen ? Arbejdsro som de skriver ? Enig de ville kunne få glæde af hjælpen, men hvorfor takker de nej.
Hans Henrik at vide dette er det ikke en information du søger eller tænker jeg galt ?

#17: Re: Udgravning. Forfatter: Christian Norby [Albertsen]Vestsjælland IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 9:46 pm
    ----
Jeg tillader mig lige at skrive mig ind i Hans Henrik tråd, som med finder af ringene. Grunden til at vi spørger til råds om dette, er at vi fra lodsejers side er blevet nægtet adgang til marken. Museet så gerne at vi var og hjælpe, men kan jo desværre ikke kræve over for lodsejer at vi skal med. Grunden til alt dette, kommer sig af dette.

Da Hans og jeg fandt ringene i Juni måned, gjorde lodsejer krav på en tredjedel af vores Danefæ godtgørelse. Da vi forklarede dem lidt om museums loven, og at de som ejer af jorden ikke kan gøre krav på vores danefæ. Og at de derfor godt kunne droppe deres forhåbninger om at få andel i danefæ udbetalingen. Dette resulterede i at de blev aller helvedes sure. Og som straf, må vi ikke komme på deres matrikel.

Væmmelige personligheder disse lodsejere.

#18: Re: Udgravning. Forfatter: Henrik [Henrikras]DK IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 10:14 pm
    ----
Det forklare jo en del. Nogen vil så bifalde jeres holdning andre ryste på hovedet. Der findes så meget etablerede herinde, som har 50/50 deling på blot almindelige danefæ fund, som var tvang hvis jorden skulle undersøges. I har så vist at penge har en betydning i jeres søgen, men også at I ikke vil have jagt lignende tilstande med betaling for søgeret.
En fejl efter min mening, da I går glip af at kunne værre med til udgravningen af en Danmarks største fund, og hvad betyder det om I fik 10-20-30 eller 100 tusinde hver. I kom med NUL og gik med en fundhistorie der kommer til at præge historie bøgerne.

#19: Re: Udgravning. Forfatter: Steen Agersø [agersoe]Ærø IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 10:19 pm
    ----
Jeg ser helt omvendt på det og tager hatten af for, at i ikke lader jer "afpresse" af en landmand, som IKKE ejer genstandene i sin jord, men retten til at dyrke den.
Bravo.

#20: Re: Udgravning. Forfatter: Christian Norby [Albertsen]Vestsjælland IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 10:21 pm
    ----
Det er så din mening Henrik, vi har alle forskellige meninger om deling og så videre. For os, eller i hvert fald mig er det en princip sag. Det skal så siges, at vi efterfølgende har godkendt at give dem en pose penge, dog ikke den forlangte tredjedel. Vi er ikke nærige på ingen måde. Men som du selv siger, så støtter vi på ingen måde at betale for at søge. Eller for den sags skyld, betale ekstra for at få lov til at være med til udgravningen.

#21: Re: Udgravning. Forfatter: René Skjødt [Skjødt]9530-Støvring IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 10:23 pm
    ----
Det kunne da sagtens være at der var vilje til at påskønne lån af jord til lodsejeren, men han skal da have absolut ingenting, når han kommer og kræver det......Flot at i står ved jeres ret. Synd at i mistede arealet, men i har sendt et vigtigt signal til andre lodsejere, at det er sådan loven er og derved har i været med til at gavne vores hobby. Respekt.

#22: Re: Udgravning. Forfatter: Henrik [Henrikras]DK IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 10:33 pm
    ----
I min verden er det ikke pengene, men det unikke I har fundet og historien der kommer til at blive skrevet. Bonden ser så penge penge og ja foragt det, men I søger historien og fandt den. Det er derfor jeg siger "fuck" beløb størrelsen, men at være med hele vejen, det ville betyde meget hvis jeg var I en af jeres sko. Det er da ikke så svært at lave en delings aftale med lodsejerne, som intet har med at betale for søgeret, den skal blot aftales at kun træde i kræft når et stort fund gøres, så 99,9% af alle almindelige fund intet har med betaling / deling af gøre, kun større skatte og fund som jeres. Og hvor tit oplever vi lige det.? Nogen aldrig, andre en / to gange. Er ikke enig, men sådan er jo vi forskellige.
Penge er bare penge, de er væk når de er brugt. Historien vil altid værre der, den kan ikke slettes eller bruges op.


Sidst rettet af Henrik [Henrikras] den Tir Sep 24, 2013 10:38 pm, rettet 1 gang

#23: Re: Udgravning. Forfatter: Christian Norby [Albertsen]Vestsjælland IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 10:36 pm
    ----
Det er det at de kommer og kræver penge. Vil lige forklare nærmere om hvorfor vi efterfølgende valgte at sige ja til den slat penge de får.

Efter vi nægtede at give dem noget, blev jeg kimet ned af konen. Truet med civile søgsmål, advokat og jeg skal komme efter dig.

Og pludselig skulle det hede sig at, det kun var mig der måtte søge på marken. Og ikke min onkel, og at vi nu havde gået der ulovligt. Heldigvis har vi vidner som kan bekræfte at vi begge havde lov at gå der, og at vi som vi plejer har overholdt alle regler og retningslinjer.

Det er trist at penge kan få folk til at reagere sådan, de blev grådige. Og skuffelsen over ikke at få noget, har så ført til at deres version om tingenes sammenhæng er blevet drejet en del.

Men vi valgte som sagt efter et par dage at godkende at de fik lidt mønt ud af det. Kun for at slippe for daglig nedkimning, og afpresselse. Det sjove er så, at da jeg ringede for at fortælle dem dette. Så var tonen en helt anden, så havde vi pludselig ikke gjort noget galt.

Men igen, væmmelige væmmelige mennesker.

#24: Re: Udgravning. Forfatter: Henrik [Henrikras]DK IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 10:45 pm
    ----
Håber der åbner sig en dør på klem for jer alligevel....

#25: Re: Udgravning. Forfatter: René Skjødt [Skjødt]9530-Støvring IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 10:55 pm
    ----
Bare vent til du fortæller dem, at der kan gå flere år inden der kommer dusør, så kommer beskyldningerne nok igen.... Ha ha

#26: Re: Udgravning. Forfatter: Steen Agersø [agersoe]Ærø IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 11:06 pm
    ----
Skjødt skrev:
Bare vent til du fortæller dem, at der kan gå flere år inden der kommer dusør, så kommer beskyldningerne nok igen.... Ha ha

Ja, og du skal de næste mange år forklare dem HVER måned, at du altså endnu ikke har fået noget danefæ-brev. Det bliver sørme morsomt.

#27: Re: Udgravning. Forfatter: Christian Norby [Albertsen]Vestsjælland IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 11:08 pm
    ----
Vi har pænt forklaret dem at vi nok skal kontakte dem så snart vi får danefæ. Og at de ikke skal kontakte os konstant for og forhører sig.

#28: Re: Udgravning. Forfatter: Brian Bechmann (Tidl bruger) [bechmann77]Nord fyn IndlægSkrevet: Ons Sep 25, 2013 6:32 am
    ----
agersoe skrev:
Skjødt skrev:
Bare vent til du fortæller dem, at der kan gå flere år inden der kommer dusør, så kommer beskyldningerne nok igen.... Ha ha

Ja, og du skal de næste mange år forklare dem HVER måned, at du altså endnu ikke har fået noget danefæ-brev. Det bliver sørme morsomt.

Hver Måned ??? det bliver da hver Tirsdag Steen

#29: Re: Udgravning. Forfatter: Walter Jacobsen [Walter]årsdale / Bornholm IndlægSkrevet: Ons Sep 25, 2013 11:32 am
    ----
i skal også lige huske at fortælle, at de penge i giver dem er skattepligtige da det betragtes som en gave fra jer. Det er kun skattefrit for finderen (det er selvfølgelig noget de selv skal indberette ! )

#30: Re: Udgravning. Forfatter: Brian Bechmann (Tidl bruger) [bechmann77]Nord fyn IndlægSkrevet: Ons Sep 25, 2013 11:35 am
    ----
God Pointe, og som tak for deres forståelse kan i jo spare energien ved selv at underrette skat om deres ekstra indtægt



-> Sludrehjørnet

Alle tidspunkter er GMT + 1 Timer

Side 1 af 1