Eksempel: Jeg ligger inde med 15-20 tenvægte, der er afvist som danefæ, da de er for almindelige, enkelte er afvist af NM, med skriftelig begrundelse, mens resten er afvist af det lokale museeum ved indlevering. Problemet er at jeg nu er indehaver af 15-20 stykker danefæ, der er mine. Bryder jeg loven ved at sætte dem til salg ? Jeg ved de ikke kan erklæres for danefæ, men iflg. lovens bogstav er de statens ejendom.
Eksempel: Jeg har flere effekter fundet på en bestemt lokalitet, der alle ved indlevering på mit lokale museeum er afvist. 2 seglstamper, 5 tenvægte, forskellige beslag osv. Disse vil jeg gerne donere til den lokalhistoriske forening, for dette område. Jeg skriver ved donationen under på, at jeg har givet dem som gave eller udlån. Kan jeg det ? Jeg ved der er flere stykker danefæ imellem, men at disse ikke er historisk interessante nok, til at museerne vil have dem ? Jeg har bare ingen skriftelig tilkendegivelse på, at de ikke er danefæ.
Hvornår holder vi op med at tage de almindelige effetkter med til screening på de lokale museer og blot lægger dem i skuffen, da vi ved de bliver afvist.
Problemet vil eskalere ganske betragteligt, hvis Danefæ fremover kategoriseres i interessant og almindeligt og alt der ikke giver dusør bare returneres til finderen.
Jeg kan høre der er flere, der har så godt et samarbejde med deres lokale museer, at de kan sparre med dem og få hjælp denne vej. Det har vi bare ikke alle steder.
I Aalborg har jeg oplevet at få effekter med hjem igen, da de ikke vidste hvad det var.
Jeg får altid tenvægte, mankeperler osv. med hjem, da NM jo ikke vil have dem mere (Udsagn fra arkæolog). Nogle gange får jeg kvittering på hvad jeg har indleveret andre gange får jeg intet.
Problemet er vel egentligt, at al erklæret danefæ skal udløse dusør sammenholdt med en stram økonomi og manglende bemanding. Det ville nok være nemmere hvis alt metal fra Danmarks oldtid blev erklæret for danefæ og blev på museerne, men at der kun blev udbetalt dusør i de tilfælde hvor effekten har en vis relevans. Eller at museernes økonomi blev opdateret til den fundmængde, der indleveres, men det er nok for meget, at håbe på.
Jeg vil gerne have en debat om dette, men jeg ønsker ingen indlæg, hvor der skydes med skarpt pga. sætningen "Bryder jeg loven ved at sætte dem til salg"
Jeg har ikke solgt danefæ og overvejer det ikke, men donation til lokalhistoriske foreninger har jeg givet. SÅ ER DET SAT PÅ PLADS.
#2: Re: Danefæ/ikke danefæ. Forfatter: Tommy Olesen [tommy], Osted, Lejre KommuneSkrevet: Man Sep 17, 2012 8:36 am ---- Relevant debat. Men da der er forskellig procedure hos de forskellige lokale museer, er problemerne åbenbart ikke ens for alle. Jeg har aldrig oplevet, at Roskilde Museum nægtede at modtage fund til indlevering og de ting, de har fået returneret fra NM, har de beholdt med tak. Om de så bare dumper ned en i en skuffe, er jeg lykkelig uvidende om. Men hellere der, end ude i omløb, hvor de jo snildt kan havne de forkerte steder (ude i jorden igen). Mht. til flinteredskaber, er sagen jo anderledes, da det jo kun er votivfund og fund af særlige karakter, der er danefæ. Og her kan handel jo være helt lovligt. Og her kan man så også med god samvittighed forære/udlåne til lokalhistoriske foreninger. Men synes de lokale museer skyder sig selv i foden, ved ikke at modtage "måske danefæ".
#3: Re: Danefæ/ikke danefæ. Forfatter: Tobias Bondesson [Tobias], Malmö, SverigeSkrevet: Man Sep 17, 2012 9:12 am ---- Jag synes det er meget relevant det du skriver og jag er personligt meget forvirret over hvad som er danefae og hvad som ikke er danefae nu for tiden. Jag er også lidt bekymret over at en del flotte ting ikke ens rapporteres av lokalmuseet til Natmus... Forhåbentlig er det netop disse spörgsmål som kommer att klargöras under Natmus process som begynder her til efteråret. Men vem vet hvor lang tid det kommer at ta för de er färdiga med sine nye retningslinjer? "The bottom line" vedrörende danefae er vel at fund som Natmus har erklaret som "ikke danefae" er finderens private ejendom (såvida ikke det er givet omhu-tillägg for det). Finderen kan så ge den til lokalmuseet, donere den til en forening, beholde den, saelge den, eller lave hvad som helst med den.
#5: S Forfatter: Henrik [Henrikras], DKSkrevet: Man Sep 17, 2012 9:45 am ---- Slettet
Sidst rettet af Henrik [Henrikras] den Man Jun 17, 2013 7:43 am, rettet 1 gang
#6: Re: Danefæ/ikke danefæ. Forfatter: Lars Jacobsen [LarsJ], NordfynSkrevet: Man Sep 17, 2012 9:49 am ---- Man må vel gå ud fra at de lokale museumer er NM forlængede arm, og man derfor i TEORIEN må tage det, det lokale museum siger for gode varer. Altså, hvis den lokale arkæolog siger det ikke er danefæ må det jo være det, man må gå ud fra og altså kan du gøre med den hvad du vil. At det rent praktisk måske er en forkert beslutning, jamen så er det vel mangel på viden om det man har med at gøre(?) Jeg hørte en debat på p1 i fredags i forbindelse med museumslovgivningen, om det med ensretning og også uddannelse. Der vil øjensynligt være fokus på bedre uddannelse i den nye museumslov.
#7: Re: Danefæ/ikke danefæ. Forfatter: Tobias Bondesson [Tobias], Malmö, SverigeSkrevet: Man Sep 17, 2012 10:10 am ----
Skjødt skrev:
Enig Tobias. Men man kan ikke sige "Det som Natmus har erklæret som ikke danefæ", da flere effekter ikke sendes derover, men screenes på de lokale museer og derved ikke kan skrifteligt afskrives som danefæ.
Helt rigtigt, og jag avser i det jag skriver kun de genstande som Natmus har haft inde for vurdering og erklaret for "ikke danefae". Vi kender at det kun er Natmus som kan erklare noget for danefae, men gäller det även for "ikke danefae", eller har lokalmuseer fået rätten att erklare noget for "ikke danefae"
Hvad sker der hvis dette bliver praksis på fibelfragmenter i sølv, der faktisk oppebærer en reel salgsværdi, som ædelmetal.
Jeg ville ønske man kunne få en kvittering på alt indleveret. Uanset om det sendes på NM, beholdes på det lokale museeum eller afvises. Så ville jeg med ro i sjælen kunne donere effekterne, sælge dem som metal, putte dem i skuffen, give dem som gave til min moster eller hvad jeg ønsker, med fuldstændig rene linier, da effekterne kan dokumenteres, som værende mine.
Det skal siges at jeg i det daglige arbejder som vagtfunktionær med fokus på kontrol. Her findes ikke gråzoner. Enten må du, eller også må du ikke. Og det skal i begge tilfælde kunne dokumenteres. Måske er jeg lidt miljøskadet.
#9: Re: Danefæ/ikke danefæ. Forfatter: Jakob Øhlenschlæger [Heelgrasper], RandersSkrevet: Man Sep 17, 2012 6:13 pm ----
Skjødt skrev:
Jeg ville ønske man kunne få en kvittering på alt indleveret. Uanset om det sendes på NM, beholdes på det lokale museeum eller afvises.
Her er det så, at forskellen fra museum til museum kommer ind. For jeg får altid netop sådan en kvittering.
#10: Re: Danefæ/ikke danefæ. Forfatter: david buhrkall [buhrkall], fr-sundSkrevet: Man Sep 17, 2012 7:08 pm ---- her var også lige en gyser . den blev heldigvis rettet til omhu efterføglen efter lidt snak frem og tilbage med museum og NM
#11: Re: Danefæ/ikke danefæ. Forfatter: jann [jann], SydsjællandSkrevet: Man Sep 17, 2012 7:47 pm ---- Med hensyn til kvittering af afleverede fund, så bed om det, eller aflever fund med billede som så underskrives af det lokale museum.
Men hvorfor går vi med detektor? er det for at fylde Amagerhylden eller går vi kun for danefæ's penge?.
Hvis jeg finder en nedgravet Puch Maxi og det lokale museum ikke vil indsende det fordi det ikke er danefæ så bliver den det nok engang.
#12: Re: Danefæ/ikke danefæ. Forfatter: Tommy Olesen [tommy], Osted, Lejre KommuneSkrevet: Man Sep 17, 2012 7:50 pm ---- Nu er det jo ikke knallerter vi snakker om jann - det er fund, der i flg. lovgivningen burde være danefæ, men som ikke blir vurderet sådan af NM.
#13: Re: Danefæ/ikke danefæ. Forfatter: jann [jann], SydsjællandSkrevet: Man Sep 17, 2012 8:06 pm ---- Det kender jeg godt, har indleveret manperler som blev erklæret danefæ men den sidste og flotteste var ikke.
Pointen var fra min side at vi gør det vel af interesse for vores kulturarv og ikke for at tjene penge.
Det var min indfaldsvinkel til hobbyen. Andre har en anden indfaldsvinkel og den er ligeså korrekt som min.
Men............Når der nu er lovgivet og udstukket retningslinier for danefæ er det vel meget naturligt, at man forventer at reglerne tolkes ens, at man ved lige nøjagtigt hvad man skal gøre, når man skal indlevere og at man gerne vil være med til at præge udviklingen, når reglerne måske ser ud til at være ændret eller bliver det i nær fremtid.
#15: Re: Danefæ/ikke danefæ. Forfatter: Tommy Olesen [tommy], Osted, Lejre KommuneSkrevet: Man Sep 17, 2012 8:24 pm ---- Helt enig og som jeg skriver på bagsmækken er problemet jo ikke, at folk ikke vil indlevere, men at nogle museer åbenbart ikke vil modtage fund, de ikke mener vil blive regnet som danefæ på NM.