:: Forum › Udgravning.
Gå til side 1, 2  Næste  :| |:
-> Sludrehjørnet

#1: Udgravning. Forfatter: Hans Henrik Hansen [Hans Henrik]Skælskør IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 6:41 pm
    ----
Så nærmer tiden sig for udgravningen på det sted hvor vi fandt Edsringene. Er godt klar over at der er flere metoder, som et museum bruger når de graver. Men hvad er jeres erfaring. Undersøger de altid jordlagene osv. Her er det som vores museum skriver til os. vi kigge på jordlag og stratigrafi. Det er en anderledes undersøgelsesmetode for os, så vi er nødt til at være 120 % koncentrerede om opgaven og skal have arbejdsro. Hvordan skal man mon tolke dette ?. Kunne godt lide at hører historier fra jer, der har prøvet at være til stede, ved en udgravning. :yes:

Sidst rettet af Hans Henrik Hansen [Hans Henrik] den Tir Sep 24, 2013 8:56 pm, rettet 1 gang

#2: Re: Udgarvning. Forfatter: Brian Bechmann (Tidl bruger) [bechmann77]Nord fyn IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 7:45 pm
    ----
da de udgravede sølvskatten hos mig tog de 5-10 cm jord af gangen og så blev alt afsøgt med detektor, herefter tog de atter 5-10 cm og sådan kørte det kontinuerligt til de var nede i undergrunden i alle felterne

#3: Re: Udgarvning. Forfatter: Henrik [Henrikras]DK IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 7:52 pm
    ----
da.wikipedia.org/wiki/Stratigrafi
En ret stor omfangsrig undersøgelses måde, som ikke bare er at grave lag for lag af.

#4: Re: Udgarvning. Forfatter: René Skjødt [Skjødt]9530-Støvring IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 7:54 pm
    ----
Tja...lyder som om de ikke vil have jer tilstede og bruge detektorerne.....
Er det Randers museum, der også kom lidt på kant med Morten Nielsen med udtalelser om ikke at ville indstille til Danefægodtgørelse vedr. evt. skattefund ?

#5: Re: Udgarvning. Forfatter: Hans Henrik Hansen [Hans Henrik]Skælskør IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 7:58 pm
    ----
Tusind Tak for jeres kommentar. Rene, det er ikke Randers museum. Men et museum på Sj.

#6: Re: Udgarvning. Forfatter: Tommy Olesen [tommy]Osted, Lejre Kommune IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 8:04 pm
    ----
Selvfølgelig skal I være med til udgravningen - andet vil jo være utaknemligt og dumt. Jeg ved ikke hvad de forventer at finde, men lige meget hvad, så er det da vigtigt, at I med jeres detektorer afsøger jordlagene og det opgravede jord - vi er jo ikke i Sverige.
Har 2 gange været med til udgravning af skattefund og begge gange, har vi jo selvfølgelig været med. Og vi er også blevet taget med på råd undervejs i udgravningen. Så ingen smalle steder under Roskilde Museum.

#7: Re: Udgarvning. Forfatter: Hans Henrik Hansen [Hans Henrik]Skælskør IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 8:10 pm
    ----
Tak for din kommentar, Tommy. Jeg tænkte bare mere på, om stratigrafi bruges i sjældne tilfælde eller om det er en undersøgelse, som de tit bruger. Smil

#8: Re: Udgarvning. Forfatter: Tommy Olesen [tommy]Osted, Lejre Kommune IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 8:28 pm
    ----
Tror de bruger den altid ved rigtige udgravninger. Og det kræver altså ikke speciel ro for at kunne "læse" det, med mindre man ikke er så erfaren ud i det.

#9: Re: Udgarvning. Forfatter: Henrik [Henrikras]DK IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 8:41 pm
    ----
Metoden de vil bruge kan være at kun rømme det allerøverste muldlag, og derefter vil jorden blive delt op i kvardrater som langsomt undrsøges stratigrafisk. Det er ikke kun et spørgsmål om at finde flere EDSRINGE, med at få fund området analyseret i de forskellige jordlag, både vertikalt og horisontalt. En sådan undersøgelse tager lang tid, og arbejdsro kan være et udtryk for at de ikke mener at din / jeres hjælp umildbart passer ind i opgaven.

#10: Re: Udgarvning. Forfatter: Hans Henrik Hansen [Hans Henrik]Skælskør IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 8:47 pm
    ----
Tak Tommy. Henrik. er godt klar over at det ikke kun drejer som om, at finde flere ringe. Det var også bare for at få belyst, om denne metode er meget brugt, ved alle udgravninger. Eller det kun er ved særlige fund, steder mm. Smil

#11: Re: Udgarvning. Forfatter: Håkan [Håkan]Eslöv, Sverige IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 8:50 pm
    ----
Som vän av den danska detektormodellen vill jag ändå hävda att det inte sällan brister en hel del i systematiken även vid danska utgrävningar. Men eftersom det handlar om en efterundersökning av en metallfyndplats bör de väl inse att det matjorden ska tas bort i tunna skikt om 5-10 centimeter, det finns som bekant ingen stratigrafi i ett ploglager. Anläggningar och lager under handgrävs säkert, där bör man söka, markera och bevaka indikationer. Jag har, trots att jag är svensk, genomfört rätt många undersökningar på det sättet.

#12: Re: Udgarvning. Forfatter: Hans Henrik Hansen [Hans Henrik]Skælskør IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 8:55 pm
    ----
Tusind Tak Håkan for din kommentar. :_)

#13: Re: Udgarvning. Forfatter: Henrik [Henrikras]DK IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 8:59 pm
    ----
Det er altså lige før man ville ønske det skrives på engelsk Håkon. Hold da op dit svenske er svært. Men forstår nok så meget at du som mest erfarne siger at en Metaldetektor er en hjælp i denne undersøgelses form ! Måske arkæologerne som står for undersøgelsen har deres egen faste detektormand, så derfor svarede de Hans Henrik på den måde !

#14: Re: Udgravning. Forfatter: Steen Agersø [agersoe]Ærø IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 9:33 pm
    ----
Henrik, jeg oversætter lige Håkans tekst for dig:

Som vän av den danska detektormodellen vill jag ändå hävda att det inte sällan brister en hel del i systematiken även vid danska utgrävningar. Men eftersom det handlar om en efterundersökning av en metallfyndplats bör de väl inse att det matjorden ska tas bort i tunna skikt om 5-10 centimeter, det finns som bekant ingen stratigrafi i ett ploglager. Anläggningar och lager under handgrävs säkert, där bör man söka, markera och bevaka indikationer. Jag har, trots att jag är svensk, genomfört rätt många undersökningar på det sättet.

Som ven af den danske detektormodel vil jeg endda hævde, at der ikke sjældent brister en hel del selv ved danske udgravninger. Men eftersom det handler om en efterundersøgelse af en metalfundplads bør de vel indse, at mulden bør tages af i tynde lag på 5-10 centimeter, der findes som bekendt ingen stratigrafi i et pløjelag.
Anlægsspor og lag derunder håndgraves sikkert, der bør man søge, markere og bevare spor. Jeg har, trods det, at jeg er svensk gennemført ret mange undersøgelser på den måde.


Jeg vil også bare lige tilslutte mig synspunktet, at I naturligvis bør inviteres med til at foretage udgravningen, eller i hvert fald den del af den, som bør indbefatte detektorsøgning. Mvh. Steen :tommel:

#15: Re: Udgravning. Forfatter: Håkan [Håkan]Eslöv, Sverige IndlægSkrevet: Tir Sep 24, 2013 9:44 pm
    ----
Tack Steen, fatta hur vi svenskar har det på samlingarna i Danmark Blink Här får du lite till att översätta:

Vad jag menar med "markera och bevaka indikationer." är att man inte kan gräva sig direkt ner på indikationer i kulturlager, eftersom man måste vara säker på vilket lager föremålen finns i". Då är det bra att markera indikationen med en sked eller pinne. Den metoden förutsätter dock att man är kvar på platsen och assisterar arkeologerna då de ska gräva fram föremålet, eftersom de annars väldigt ofta inte kommer hitta det. Min erfarenhet är att även den mest erfarne arkeolog hittar som bäst var tionde borgarkrigsmynt (eller motsvarande) vid handgrävning utan detektor.-> Sludrehjørnet

Alle tidspunkter er GMT + 1 Timer

Gå til side 1, 2  Næste  :| |:
Side 1 af 2