:: Forum › Markens struktur
-> Sludrehjørnet

#1: Markens struktur Forfatter: julian paulsen [julianP]århus IndlægSkrevet: Man Okt 21, 2013 6:59 pm
    ----
De sidste par gange jeg har været ude og svinge detektoren har jeg spekuleret over hvordan strukturen på marken har indflydelse på fund, i forbindelse med evt. Tidligere stier, beboelser, pladser og hvad der nu ellers fører til fund. Jeg prøver altid at forstille mig hvordan jeg selv ville slå mig ned på sådan en mark med forhøjninger, inden jeg begynder at søge. Men hvordan hænger det i virkeligheden sammen, kan man sige noget om hvor på marken folk eventuelt har færdes mht. Markens struktur.
Århus er jo ikke ligefrem kendt for at være "flad"

#2: Re: Markens struktur Forfatter: René Skjødt [Skjødt]9530-Støvring IndlægSkrevet: Man Okt 21, 2013 7:14 pm
    ----
Beboelse i oldtiden har tit været på sydvendte skråninger, da solens opvarmning var vigtig for beboelsen.
Kunne der findes ly for vestenvinden, samtidig, var det optimalt.
Adgang til vand var også en væsentlig faktor.
Udsigten bag bebyggelsen var vel så op mod forfædrene i gravhøjene, formoder jeg.

Dette er min opsummering af fakta og formodning....

#3: Re: Markens struktur Forfatter: julian paulsen [julianP]århus IndlægSkrevet: Man Okt 21, 2013 7:55 pm
    ----
Tak rene. Lige præcis hvad jeg søger. Håber på lidt flere inputs

#4: Re: Markens struktur Forfatter: Jakob Øhlenschlæger [Heelgrasper]Randers IndlægSkrevet: Man Okt 21, 2013 8:22 pm
    ----
Hvis man kan klare, at det bliver lidt langhåret, så skrev Bo Ejstrud tilbage i 2001 en ph.d.-afhandling med titlen "Med arkæologiske midler. Teori, metoder og praksis i anvendelse af indikative modeller i dansk arkæologi". Afhandlingen er afgrænset til at beskæftige sig med tiden frem til ældre romersk jernalder, hvilket er lidt en skam ud fra vores perspektiv, men rummer ellers rigtig meget interessant omkring det at "forudsige fortiden", dvs. udpege steder, hvor der har været aktivitet i oldtiden. Og meget praktisk ligger afhandlingen på nettet: web.sdu.dk/ejstrud/for...s_2001.pdf

Afhandlingen blev til som del af et større projekt med titlen "Foranderlige Landskaber", hvor man også beskæftigede sig med "Udpegning af områder med intensiv arealudnyttelse fra ca. 150 e.Kr. til 1100 e.Kr." jo meget passende dækker en meget relevant periode for os detektorfolk. Et kort sammendrag kan findes på nettet, www.foranderligelandsk...aearb.html , mens der skulle findes mere i en bogudgivelse fra projektet: www.universitypress.dk...1095p.html (kan også findes på biblioteket). Det er dog en af de bøger, jeg aldrig lige har fået kigget i.



-> Sludrehjørnet

Alle tidspunkter er GMT + 1 Timer

Side 1 af 1