#1: Dansk Danefæ og Kulturarv.. Forfatter: John Kristensen [Danzigman], LæsøSkrevet: Tor Jan 15, 2015 9:19 pm ---- Dansk Danefæ og kulturarv - Debattråd til Løsningsforeslag og ideer..
Da der er spiret endnu et tiltag op, om at gøre fælles udsagn til ideer og ønsker på Danefæ dagen, har jeg valgt at kopierer tråden fra facebook overtil DP, således skulle alle kunne læse med.
John Kristensen Mogens Bo Henriksen skrev - Prøv at kigge på Nationalmuseets hjemmeside - så vil I se, at der allerede er en enhed, der varetager håndteringen af danefæ - nemlig danefæsekretariatet!! Det har der i øvrigt været i flere år, så det burde ikke være en nyhed, at tingene IKKE bliver blandet med alkover og andre sjove ting, som NM beskæftiger sig med. Men alle sager har mindst tre aktører og dermed tre steder, hvor det kan gå galt. Det første er hos finderen, og hvis denne ikke afleverer fund med ordentlige data, kan lokalmuseet ikke foretage en registrering og dernæst indsendelse til NM. Her har I selv en mulighed for at gøre en indsats - eller rettere: Det skal i gøre. Dernæst er der lokalmuseet. Få en afklarende snak om gensidige forventninger med dem - og hvis i er frustrerede over deres sagsbehandling, så sig det til dem i stedet for til FB. Stil krav om, at lokalmuseet orienterer jer, når de sender tingene videre til NM - strengt taget har de pligt til det, og da det ikke er nogen arbejdskrævende opgave, burde det være en fast del af sagsbehandlingen. NM skulle gerne kvittere til jer ved modtagelsen - det går jeg ud fra, at de gør. Sagsbehandlingstiden derinde, hvis ellers forlægget fra lokalmuseet er på plads, er udelukkende en anliggende mellem finder og NM - og derfor er det heldigt, at der på den kvitteringsskrivelse, som vi altid sender til finderne, anføres danefæsekretariatets kontaktoplysninger - så har finderen mulighed for så let som ingenting at kontakte sekretariatet, hvis der er tvivl om, hvordan status er. Men mange af disse ting har i jo mulighed for at spørge direkte om til danefæmødet. God tur!
10 timer · Synes godt om
John Kristensen Steen Agersø - skrev - Jeg er helt enig med Mogens Bo Henriksen i, at vi som findere kan gøre meget for at øge hastigheden på behandlingen, så det er der man skal starte, hvis man vil have, at det skal gå hurtigere.
Men det bortforklarer efter min mening ikke det største problem i alt dette, nemlig den enorme og HELT urimelige forskel, der er i behandlingstider fra lokalmuseum til lokalmuseum.
Det er fint nok, at vi detektorfolk "skal lægge pres" på lokalmuseerne, men et effektivt pres bør og skal komme ovenfra, nemlig fra Kulturstyrelsen. (se forlag nedenfor)
Alt andet indenfor det offentlige er efterhånden total målstyret vha. regulativer og bekendtgørelser. Noget sådant eksisterer givetvis også på museumsfronten, men det udføres så vidt jeg kan se meget forskelligt. I sidste ende handler det om kompetencer, politisk bevågenhed og resurser.
Jeg mener, at der udover det, som detektormanden selv kan gøre, er tre vigtige tiltag, som kunne løse mange af problemerne, som man står overfor på hele dette område:
1) Kulturstyrelsen bør klart formulere og håndhæve en maksimal behandlingstid overfor lokalmuseer. Lokalmuseer, som ikke kan finde ud af det, skal enten have hjælp administrativt eller teknisk, samt måske tilføres flere midler til opgaven.
2) Hele området ang. arkæologiske fund bør have større politisk (økonomisk) bevågenhed, og staten bør prioritere og give området en økonomisk indsprøjtning, i hvert fald i en periode, indtil den enorme pukkel er afviklet, og derefter tildele bevillinger til NM, som er holdbare i forhold til en kort behandlingstid for danefæ på det nationale museum.
3) Der bør oprettes en internetbaseret, centralt styret funddatabase med fotos og alle metadata for alle danefæ-fund i Danmark.
Man kan passende starte med de fund, som kommer ind fra nu af, og så hen ad vejen tilføje alle tidligere indleverede fund.
En kæmpeopgave, som også skal prioriteres.
...........
Afslutningsvis mener jeg altså, at vi står overfor en enorm opgave, som skal ændre et system og en kultur, som næsten er "medfødt" træg.
Det er som at vende en supertanker, men med den rette indsats og de fornødne midler er det vel muligt?
10 timer · Synes godt om
John Kristensen Henrik Rico Rasmussen Skrev - Syntes om" Agersø... Mener så også ud dine ideer at der er mange andre tiltag og justeringer som kunne laves. 1. Track and trace system, så alle sager kan følges nemt.(stregkode registrering) som allerede starter på lokal museet.
2. Amatør arkæologisk detektor håndbog omkring håndtering af Danefæ, som starter helt ude på marken og step by step går en bred vifte af hele forløbet igennem. (Alternativ videoer som ligger på NM's hjemmeside).
3. Småjusteringer som når en sag indleveres i et år og der efterfølgende indleveres flere fund fra samme sted. At de to (Nogen gange 3) sager de kan finde hinanden på NM. ( det er lidt godnat at de skal danefæbehandle eks. 5 fund et år også måske 10 fund kort tid efter, fra samme sted). De fund burde finde hinanden på NM.
4. Stor indsats i at lærer os amatører at behandle fund, for at spare konservator tid og udgifter. Kurser, video og håndbog er en løsnings mulighed.
10 timer · Synes godt om
John Kristensen Claus Feveile Skrev (i første tråd, nu kaldet A) DP er så til gengæld 1000 gange mere funktionel for os arkæologer: Man kan lynhurtigt sortere i perioder og/eller typer og man kan kigge årevis tilbage og stadig bevaret et overblik. Her på FB er det nærmere kaos - fund lægges op i to-tre-fire eller flere forums, først urenset, så en bagside, så lidt live fra marken, så lidt uskarpt - og overblikket er totalt væk efter få døgn. Det ville være vældig godt, hvis FB var lynkineseren hvor man postede sin (helt berettigede) umiddelbare glæde over et godt fund, eller forundring over en mærkværdighed - og at så man dagen eller to derefter, når man havde et foto i fornuftig kvalitet og en rimelig bestemmelse OGSÅ lagde det på DP. På den måde kunne vi skabe et langt bedre indblik i fundmængde, typer, dateringer, fordeling på landsplan m.m. Især hvis man nu ikke var så paranoide, men konsekvent brugte PD's felt med Fundsted (og nej det behøver ikke afsløre noget for grimme karle og skumle fyre) - det kan f.eks. være det nærmeste bynavn, egn, kommune, landsdel, museumsområde - blot noget der gav en ide om hvor i landet fundet er fra)
10 timer · Synes godt om
John Kristensen Lars Jacobsen - skrev i A - Nu er det vel museerne der skal stå for at holde og bevare overblikket over fundsteder, typer, dateringer osv. og ikke diverse internet sites drevet af amatører
Mogens Bo Henriksen svarede - fuldstændig enig Lars - det er en udpræget opgave for Nationalmuseet og især Kulturstyrelsen. Og prøv lige at gætte, hvor mange gange jeg/vi har forsøgt at overbevise dem om deres ansvar på dette område - senest i et kritisk indlæg på en konference i november, hvor både Claus og jeg deltog. Det vill være en RIGTIG god ide, hvis I også minder Nationalmuseet om deres forpligtelser og løfter på det område på den kommende danefædag - der har I jo mulighed for at komme i direkte dialog med museets direktør og chefen for danefæsekretariatet, Mads Mikkelsen. Jeg håber, at amatørerne vil bruge denne dag konstruktivt til at fremsætte ønsker til de ydelser, som Nationalmuseet kan give - i stedet for blot at fremsætte kritik af sagsbehandlingstider og størrelsen på danefædusører. Især hvis I har mulighed for at koordinere ønsker og indlæg til NM, er jeg sikker på, at der er større sandsynlighed for, at I bliver hørt. F.eks. er Harjas fibeltavle jo et eksempel på en ting, som det havde været helt naturligt, at NM havde lavet (jeg har været i dialog med dem om noget sådant i årevis) - og i afmagt over, at der ikke sker noget, er det så en amatørarkæolog/amatørarkæologisk gruppe, der må løfte opgaven. Det kunne jo være væsentligt at sætte fokus på - og jeg håber da, at I gør det.
10 timer · Synes godt om
John Kristensen René Skjødt - skrev i A - Det kan godt være det er NM, der suverænt bestemmer hvad der er danefæ, men i virkelighedens verden sker der da en screening ude på de lokale museer, allerede ved indlevering.......Jeg har personligt fået mange tenvægte, seglstamper, bogmærker osv. med hjem fra indlevering.....Der blev ikke taget billeder eller registreret noget.....Blot konstateret at emnet ikke var interessant nok til indsendelse og så blev det skubbet tilbage til mig.........Min opfattelse er at mere og mere bliver behandlet korrekt i dag i forhold til for få år siden, men det er da ikke mere end få måneder siden, jeg hørte om en seglstampe, som museet ikke ville modtage og sendte med finder hjem Ved direkte kontakt til NM, blev seglet identificeret som værende fra 1300 tallet og derefter genindleveret til lokalmuseet, med besked om at NM villa have det ind.....Havde dette segl ikke været lagt op på en detektorside, eller havde finder været ligeglad, var det aldrig blevet indsendt....
10 timer · Synes godt om
John Kristensen Mogens Bo Henriksen - skrev i A - Det er nogle meget kedelige ting, der kommer frem her - men også meget væsentligt, at de faktisk kommer frem! Det er jo direkte fagligt uforsvarligt, hvis lokalmuseernes arkæologer sender tenvægte og fibler med retur til jer, fordi de tror de ikke udløser danefægodtgørelse - af fare for at blive meget upopulær blandt mine kolleger vil jeg sige, at så har de simpelthen ikke forstået deres opgave i relation til museumsloven. Eller værre endnu - de forstår måske slet ikke, hvad det er, I kommer ind med. Jeg synes afgjort, at I skal rejse disse problematikker på mødet - det bliver jo JER og NM og ikke lokalmuseerne, der er til stede - så ordet er frit - og mødet er netop beregnet til disse debatter. Som sagt mange gange før, læser NM ikke med på FB eller DP - så udnyt chancen. Jeg synes også, at I skal påpege, hvis I har konkrete eksempler på, at omhubegrebet bliver håndteret forskelligt fra sag til sag. NM skal nemlig sagsbehandle ensartet, og det ved jeg, at Mads Mikkelsen er meget fokuseret på. Så: Tag konkrete sager/eksempler med, så de selv kan få et indtryk af, hvor det går galt. Vedr. NM og opdragelse af lokalmuseerne er det ikke deres ansvar; det er Kulturstyrelsens ansvar. Det var netop det, min indlæg på efterårets konference havde som tema. Men desværre har Kulturstyrelsen - trods utallige opfordringer - ikke vist initiativ i retning af at lave en egentlig plan eller strategi for det, der under et betegnes som "den løse kulturarv" hvorunder detektorfundene hører. Tak fordi i har rejst debatten - nu håber jeg bare, at I vil køre den videre i det forum, hvor nogen har mulighed for at gøre noget ved det. Det her er et godt eksempel på, hvor detektorfolkene kunne stå stærkere, hvis de talte f.eks. gennem SDA.
10 timer · Synes godt om
John Kristensen Steen Agersø - skrev i A - Jeg har lyst til at sige, at det, som opleves indenfor arkæologi i Danmark synes at være fuldstændig parallelt med det, som sker på øvrige områder i det offentlige.
Der er en forventning om større og større service, MEN for færre og færre midler.
Det er aldeles uholdbart.
Det er en skændsel, at Danmark ikke har en centralt styret, internetbaseret funddatabase med offentlig adgang, som man har i andre lande.
Med alle de fund, som kommer ind burde man prioritere det særdeles højt.
Stakkels de folk, som skal forske i alle disse fund. De kan ikke engang finde et billede af tingene, skal sikkert rent fysisk hen og rode i en masse gamle støvede kasser på et eller andet depot for at finde dem.
Det er en situation, som Danmark ikke kan være bekendt.
10 timer · Synes godt om
John Kristensen John Kristensen - Skrev i A - Et godt skridt fremadrettet er nok At de som har det største indblik og behov. Samlet nogle stykker på en 5 - 7 mand bruger et par dage på, bag linjerne, at formulerer nogle foreslag til NM og løsninger for fremtiden. Og herefter offentliggøre udkastet, så formudres det ikke i fødsel.
Herefter må jeg anbefale vi starter en ny tråd op.. En tråd på facebook og en tråd på DP... Skulle nogle evt føle sig udenfor, må man forsøge lidt samle lidt sammen på de kommentarer og ideer der måtte fremkomme.. Jeg ser gode folk som Steen Agersø Tommy Holmgaard Olesen Allan Faurskov Ib Krause-Kjær Klaus Mogensen Michael Nielsen Jan Hein (eller Andre fra Harja) som de jeg lige gerne vil se i arbejdsgruppen..
Skal Mus evt være med repræsenteret så Claus Feveile Og selvfølgeligMogens Bo Henriksen , men så beskyldes et udkast hurtigt for at være "farvet"..
Skulle jeg have glemt at nævne nogen der føler de har en selvskreven plads i arbejdsgruppen, så tilgiv mig jeg har glemt nogle (Bornholm, Thy Mors bla) Og jeg kender langt fra alle gode folk i vores fælles hobby..
Så se dette som en Ide..
Mvh John.
10 timer · Synes godt om
John Kristensen Ib Krause-Kjær - Skrev i A - Der er tidligere på DP gjort forsøg på at etablere et talerør for detektorfolk i relation til NM, men der var ikke rigtigt opbakning til det, og måske var det lidt for ambitiøst og langhåret. Din ide er rigtig fin John, men det kan nok ikke nås inden Danefædagen. Jeg tror på en løsning, hvor en gruppe af nogle få med drive og lyst kommer med et oplæg til NM, som selvfølgelig står for deres egen regning, men basres på diverse input, og vil andre bakke op, så fint for mig. Og kunne deriblandt også være repræsentanter for de større foreninger, Thy/Mors, Tellus, Midtjysk Detektorforening, Odsherred, Harja, Sønderjyllands, Bornholm osv., så gjorde det jo ikke noget. Selvfølgelig er det bedst med en bred opbakning, men det står jo enhver frit for at deltage eller ej, hvis en sådan gruppe kommer på benene. Jeg vil på danefædagen ikke undlade at fremføre mine synspunkter om et bedre samarbejde detektorfolk, lokalmuseer og NM i mellem.
10 timer · Synes godt om
John Kristensen Det blev en lidt rodet opstart. Undskyld.. Admin har limet denne til toppen, så har vi nogle dage til debat.. Er der glemt eller overset vigtige indlæg, så smid dem endligt over i denne tråd.. - God dage til alle debattanter..
10 timer · Synes godt om · 2
Steen Agersø FORSLAG til debat ang. offentlig, centralt styret funddatabase.
Som nævnt i flere andre tråde vil en sådan funddatabase være af enorm betydning, både for detektorfolk og almindeligt interesserede danskere, men også og vel især for arkæologer og andre forskere i Danmark.
Jeg vil gerne fremsætte følgende forslag / tanker om, hvordan en sådan database måske kunne opbygges, så den også bliver til hjælp i forhold til danefæbehandlingssystemet.
Jeg forestiller mig:
1a) - at databasen har en offentlig del, hvor alle kan se en status for de enkelte fund, samlet på en side.
1b) - at databasen opdeles så den har 3 redigerbare trin med login, som kan / skal benyttes.
Et for detektorfolk og andre amatører, et for lokalmuseer, og et for Nationalmuseet.
2a) - at databasen forsynes med et "bruger-interface" (interface 1), som gør, at de detektorfolk som har tid og lyst til at være med kan tildeles en "bruger", som er unik for dem.
2b) - at detektorfolk efter at have fået nogenlunde sikker ID på et fund, f.eks. på DP, Detektor Danmark eller andre sider, kan uploade fundet med billeder og metadata til databasen i en kategori "På vej ind".
Allerede her forsynes fundet automatisk med et "track and trace - nummer, unikt for genstanden.
Her kan lokalmuseet og NM (hvis ansatte i kraft af deres job automatisk har fået en bruger på sitet) straks gå ind og se hvilke nye ting, som er på vej ind i fra deres ansvarsområde.
2c) - at detektorfolk, som ikke har tid eller lyst, stadig kan indlevere fuldstændig som i dag, uden at benytte dette system.
3) - at lokalmuseerne, i en kategori "På lokalmuseet" ved modtagelse af danefæ fra amatører indskriver al information, inkl. evt. fotos i dette system (interface 2). (Bør samkøres med nuværende system)
Her fremgår også, hvornår fundet er modtaget, en status på det, om det f.eks. er i konservering, og hvornår det skal være sendt videre til NM.
4) - at Nationalmuseet ved modtagelse af genstande fra lokalmuseerne bruger systemet (interface 3) til at afslutte danefæbehandlingen i en kategori "På Nationalmuseet".
Her skal det fremgå, hvilken position fundet er på lige nu, det kunne evt. udtrykkes:
- venter
- under behandling
- færdigbehandlet
5) - at alle data, som i processen fra de tre trin fremgår af den unikke side i funddatabasen for hvert enkelt fund.
6) - at alle nuværende tilgængelige data (eksempelvis i Fund og Fortid) søges samkørt med dette system, så amatører og professionelle kan søge på tværs af data og dermed spare sig selv og systemet for en masse detektivarbejde og ikke mindst tid.
-------
Det var foreløbigt ordene og jeg håber, at man vil være med til en debat om det.
Mvh. Steen Agersø
9 timer · Fjern Synes godt om · 2
John Kristensen En af de baser som vi kigger på er denne - finds.org.uk/database
Museums personel kan logge ind, og udvalgte persongrupper eller individer (forskere, udvalgte detektorfolk osv) kan registrere fund med mest mulig data. Dette letter arbejdsbyrden, og en registrering står således under "Bedømmelse" eller "afventer godkendelse" eller "offentliggjort".. Således laves meget museums arbejde her af detektorfolk.. Og kun overordnet godkendelse og Administration til NM.. Om den kan udbygges med trace and track vides ikke, men alt er jo muligt.
Welcome to the Scheme's database
This database is maintained by the Scheme and contains records of archaeological objects found by...
FINDS.ORG.UK
7 timer · Synes godt om · 3 · Fjern forhåndsvisning
Mogens Bo Henriksen og PAS-databasen ligger tæt op ad det, som vi er nogle stykker der har præsenteret for Nationalmuseet og Kulturstyrelsen - fint, hvis I også kan presse på med forslag om den model!
6 timer · Fjern Synes godt om · 5
Håkan Svensson Uppåkraprojektet har fått finansiering för att digitalisera/fotografera de ca 30000 fynd som, i nuläget, är hittade på platsen. Där kommer man säkert göra erfarenheter, goda likväl som mindre goda, som Nm säkert skulle kunna ha nytta av.
5 timer · Synes godt om · 4
Henrik Rico Rasmussen Var det ikke en ide at dele tingene op i to; 1. Nuværende funktioner som ikke fungere optimalt (Indleverings kvit., uens lokal mus., osv.) 2 . Fremtid, ideer, tiltag, forbedringer.
4 timer · Redigeret · Synes godt om
Henrik Rico Rasmussen Dernæst at en person, F.eks. John Kristensen eller anden, sendte et kopi af tråden til Mads Mikkelsen, gerne med cc til SDA eller i samarbejde med Freddy Arntsen (detektor Rep. i SDA) , så Mads var orienteret inden Danefædagen.
4 timer · Fjern Synes godt om · 1
Henrik Rico Rasmussen Mener så også at det er vigtigt i en korrespondance, at understrege at der findes lokal museer som fungere super. ( jeg har intet at klage over, kun ros til Museum Nordsjælland Gilleleje.)
4 timer · Synes godt om · 1
Steen Agersø Vi skal være helt klar over, at vi kan skrive op ad vægge og ned ad stolper, men hvis der ikke opnås den nødvendige bevågenhed hos de bevilgende myndigheder og er politisk vilje, så sker der ikke en pind.
Derfor er gode forslag naturligvis vigtige, men et politisk pres på de politiske partier / regeringen for at kræve et minimum af ensartethed (via Kulturstyrelsen) i behandlingen på lokalmuseerne (teknisk og økonomisk), er afgørende for, at der overhovedet er mulighed for at ændre noget.
3 timer · Fjern Synes godt om · 1
René Skjødt Skal lige påpege at da jeg sagde at mit museum gjorde det anderledes, var det ingen kritik.....Langt fra endda.......De har ingen pukkel liggende. Jeg får altid kvittering for indlevering og billeder og beskrivelse, når de har gjort fund klar til NM.......Det var udelukkende for at fortælle, at der ikke er ens procedurer fra museum til museum, da man kunne få det indtryk af svar fra Mogens Bo......Som indskydelse kan jeg lige supplere flere andre og istemme, at jeg heller ikke får kvittering fra NM, når de modtager fund.....Jeg får besked fra lokalmuseet, når tingene er gjort klar fra deres side og det næste jeg hører er når der dumper et danefæbrev ind af døren.....
3 timer · Redigeret · Fjern Synes godt om · 1
Lars Jacobsen Har fået kvittering fra NM en gang
3 timer · Synes godt om
John Kristensen Nu nærmer vi os det kritiske punkt hvor der nok må opsummeres og sættes lidt navne på folk som vil påtage sig hele eller dele af opgaverne med udformning af en egentlig ordlyd...
Vi må også genoverveje om vi i virkeligheden ikke har brug for en "inter...Se mere
2 timer · Synes godt om · 1
Henrik Rico Rasmussen Det er nemmeste er ideen at nogle stykker finder sammen og de starter i det små med hvad der nåes inden Danefædagen. Målsætning er at nå at udfærdige en mail til Mads Mikkelsen, også på danefædagen at en fra den gruppe rejser sig når spørgerunden er ig...Se mere
2 timer · Fjern Synes godt om · 1
Freddy Arntsen Hvor udspringer denne trård fra. Ligger med influenza så har ikke været på nogle dage.Og kommer nok først til hægterne i morgen
2 timer · Synes godt om · 1
John Kristensen Tråden startede med en post hvor jeg spurgte til Om DP var nede.. Nogle sagde så DP ville lukke.. Så kom arkæologerne og sagde vi havde brug for en database osv... Siden kom Steven Wyngaard Larsen post til og der kom spørgsmål og udtalelser om behandlingstid.. God bedring Freddy Arntsen
2 timer · Synes godt om · 2
#2: Re: Dansk Danefæ og Kulturarv.. Forfatter: John Kristensen [Danzigman], LæsøSkrevet: Tor Jan 15, 2015 9:23 pm ---- Der er også en om indlevering og behandlingstider.. Nogle indlæg vil gå igen de første indlæg er det der er samlet sammen om de to tråde.. En tråd var forsøget på at holde fokus.. Som sagt mange spredte indlæg er svært at overskue..
Dette er specifikt kun om behandlingstid -
Steven Wyngaard LarsenDetektor Danmark
I går kl. 21:09 · Redigeret ·
Skal høre jer en gang. Tror det er godt 2 år siden jeg har afleveret ca 10 danefæ til det lokale. Ved godt at det ikke går så stærkt, men hvad tror i man skal regne med tidsmæssigt ?
Synes godt om · · 236
Rene Janos Leutschuk og Henning Jensen synes godt om dette.
Lars Jacobsen Tja. Tålmodighed er en dyd. Jeg har flere ting liggende afleveret for 2,5 år siden. Andre har ting der har ligget meget længere. Så du er ikke noget særtilfælde
I går kl. 21:11 · Synes godt om
John Kristensen De ligger nok der hvor du så de blev lagt..
I går kl. 21:13 · Synes godt om · 1
Daniel Bach Morville Ja det ville nok være hurtigere hvis vi selv kørte over og afleverede det på national museet:-)
I går kl. 21:14 · Fjern Synes godt om · 1
Henning Jensen jeg har afleveret til Hjørring for 8 år siden de har ikke sent det til København endnu så der går lang tid der kan nemt gå 10 år
I går kl. 21:17 · Fjern Synes godt om · 1
John Kristensen Lidt i forlængelse af en anden tråd her på siden, så burde detektorfund måske i virkeligheden have deres egen "enhed" i NM og Styrelser.. Meget ligger, blot mellem andet indkommet.. Sko og sokker, manglebært og hatte.. Haveforenings regnskaber 40 år tilbage og en masse andet der samler støv,,
I går kl. 21:18 · Synes godt om
Henning Jensen så er det ikke danefæ så bliver det inden du høre fra dem
I går kl. 21:18 · Synes godt om · 5
Daniel Bach Morville 8 år:-( hold da op, man skal da være heldig hvis man når at få et danefæ brev inden man stiller træskoene:-)
I går kl. 21:18 · Synes godt om · 2
Henning Jensen rigtig
23 timer · Synes godt om
Steven Wyngaard Larsen Okay. tak....ja vi må ta den med lidt humor
23 timer · Synes godt om
Claus Thrane 8 år!!! det må da være en fejl?
23 timer · Synes godt om
Henrik Rico Rasmussen Jeg har kun gode erfaringer...
Startede i juli 2012 og allerede fået 6 danefæbreve. Korteste tid 1 år samlet.
Fået et Danefæbrev i dag. Fundet sep.2012, indsendt dec.2012, mail kvittering nov.2013, Danefæbrev jan.2015.
Ingen af mine fund har været noget særligt som skulle runde konservatorer, som forsinker. Vil gætte på NM skal have 2-3 år som situationen er idag.
GLEM ALT om de gamle 6-8-10 årige behandlings tider, det er ændret jan 2012 hvor 99% kører i rækkefølge. Før den tid var det lidt ala lotteri..
23 timer · Fjern Synes godt om · 2
Henrik Rico Rasmussen Kan kun anbefale at have system i de indleveret fund. 1. Kvittering indlevering på Lokalmuseet. 2. X nr. Excel ark kopi gemmes. 3. Cc Mail når lokalmuseet indsender til NM. 4. Mail kvittering fra NM.
5. Danefæbrev.
Punkt 3 er ikke alle lokal der vil det, men den er vigtig at få dem overtalt til at gøre, ellers ved du ikke om de er på NM eller stadig på Lokalmuseet...
23 timer · Synes godt om · 3
Sverri Müller-Johannesen Jeg afleverede mine første ting i dec 2011, de fleste ting er kommet til NM.
Jeg regner ned at få brev inden de næste par år.
Jeg tvivler ikke på at de gør hvad de kan, med de midler de har til rådighed.
Jeg glæder mig til det første brev ligger i postkassen:-)
23 timer · Synes godt om · 1
Henrik Rico Rasmussen Ps. Mit Danefæbrev idag, var ikke mine fund, men min makkers... Så I skal vide at at jeg var glad for at havde nørdet med alle indleveringerne og sat dem i system i en mappe... Uha da da. Sved på panden hvis det ikke var blevet opdaget.
Fejl Xnr. 120-140 var mine og fra Xnr 141- var min makkers. Altså en svær fejl at spotte
23 timer · Synes godt om · 2
Stefan Soos en ærgelig ting, det skal tage så lang tid.. hvorfor kunne de ikke udbetale en slags Aconto beløb til at starte med.. og når tingene er på plads, så får man de resterende penge indsat... det må være mega frustrerende at vente i flere år ..
20 timer · Synes godt om
Henrik Rico Rasmussen Det er altså en meget naiv udtalelse Stefan Soos.. Du lyder som om det kun er pengene som du forbinder med at finde danefæ. Bemærk lige der er ikke EN i tråden som har nævnt kroner og øre, kun dig.
19 timer · Fjern Synes godt om · 3
Stefan Soos Henrik Rico Rasmussen.. måske lidt forkert formuleret fra mig.. sorry.. selvfølgelig drejer det sig om de spændende fund man har lavet, som offentligheden skal have glæde af at se på den lokale eller nationalmuseum.. at museumet glæder sig over de fine ting, som vi detektorfolk finder og afleverer.. og selvfølgelig vil jeg da glæde mig at se ene af mine ting på et museum, men jeg vil da også glæde mig over checken.. det vil jeg da indrømme, uden at blive flov over..
19 timer · Synes godt om · 1
Mogens Bo Henriksen Prøv at kigge på Nationalmuseets hjemmeside - så vil I se, at der allerede er en enhed, der varetager håndteringen af danefæ - nemlig danefæsekretariatet!! Det har der i øvrigt været i flere år, så det burde ikke være en nyhed, at tingene IKKE bliver blandet med alkover og andre sjove ting, som NM beskæftiger sig med. Men alle sager har mindst tre aktører og dermed tre steder, hvor det kan gå galt. Det første er hos finderen, og hvis denne ikke afleverer fund med ordentlige data, kan lokalmuseet ikke foretage en registrering og dernæst indsendelse til NM. Her har I selv en mulighed for at gøre en indsats - eller rettere: Det skal i gøre. Dernæst er der lokalmuseet. Få en afklarende snak om gensidige forventninger med dem - og hvis i er frustrerede over deres sagsbehandling, så sig det til dem i stedet for til FB. Stil krav om, at lokalmuseet orienterer jer, når de sender tingene videre til NM - strengt taget har de pligt til det, og da det ikke er nogen arbejdskrævende opgave, burde det være en fast del af sagsbehandlingen. NM skulle gerne kvittere til jer ved modtagelsen - det går jeg ud fra, at de gør. Sagsbehandlingstiden derinde, hvis ellers forlægget fra lokalmuseet er på plads, er udelukkende en anliggende mellem finder og NM - og derfor er det heldigt, at der på den kvitteringsskrivelse, som vi altid sender til finderne, anføres danefæsekretariatets kontaktoplysninger - så har finderen mulighed for så let som ingenting at kontakte sekretariatet, hvis der er tvivl om, hvordan status er. Men mange af disse ting har i jo mulighed for at spørge direkte om til danefæmødet. God tur!
13 timer · Fjern Synes godt om · 3
Rasmus H. Brønsgaard 'NM skulle gerne kvittere til jer ved modtagelsen - det går jeg ud fra, at de gør.'
Det er nu ikke en procedure jeg nogensinde har hørt om.. Er jeg den eneste der er gået glip af den slags?
12 timer · Synes godt om · 2
Henrik Rico Rasmussen Steven Wyngaard Larsen har du ikke modtaget mail fra sekretariatet, som er kvittering på at dine fund er kommet ind til NM ?
Den mail indeholder eksakt dato dit lokal mus. har indsendt dine fund.
Sekretariatet er ca. 12-14 mdr. bag ud, dvs. de kvitteri...Se mere
12 timer · Synes godt om · 1
Dennis Maigaard Vil lige indskyde at det er meget søde og rare folk der sidder i danefæsekretariatet , og de besvarer gerne spørgsmål
12 timer · Synes godt om · 2
Steen Agersø Jeg har aldrig fået en kvittering fra NM om, at de har modtaget mine fund? ... Til gengæld har jeg bedt lokalmuseet om lister, når de sender fund af sted, og det har jeg fået.
11 timer · Synes godt om · 4
Lars Jacobsen Ja NM fragtmand er godt nok også længe om at kører fra Odense til KBH.
11 timer · Redigeret · Synes godt om · 2
Henrik Rico Rasmussen Agersø hvis du ikke har modtaget den/de mails, så har dine fund ikke været på NM længe nok, eller din mailadresse ikke er oplyst på indleverings formularen. Ca 12-14 mdr. er sikker som amen i kirken.
11 timer · Synes godt om · 1
Steen Agersø Lige generelt:
Jeg er helt enig med Mogens Bo Henriksen i, at vi som findere kan gøre meget for at øge hastigheden på behandlingen, så det er der man skal starte, hvis man vil have, at det skal gå hurtigere.
Men det bortforklarer efter min mening ikke det største problem i alt dette, nemlig den enorme og HELT urimelige forskel, der er i behandlingstider fra lokalmuseum til lokalmuseum.
Det er fint nok, at vi detektorfolk "skal lægge pres" på lokalmuseerne, men et effektivt pres bør og skal komme ovenfra, nemlig fra Kulturstyrelsen. (se forlag nedenfor)
Alt andet indenfor det offentlige er efterhånden total målstyret vha. regulativer og bekendtgørelser. Noget sådant eksisterer givetvis også på museumsfronten, men det udføres så vidt jeg kan se meget forskelligt. I sidste ende handler det om kompetencer, politisk bevågenhed og resurser.
Jeg mener, at der udover det, som detektormanden selv kan gøre, er tre vigtige tiltag, som kunne løse mange af problemerne, som man står overfor på hele dette område:
1) Kulturstyrelsen bør klart formulere og håndhæve en maksimal behandlingstid overfor lokalmuseer. Lokalmuseer, som ikke kan finde ud af det, skal enten have hjælp administrativt eller teknisk, samt måske tilføres flere midler til opgaven.
2) Hele området ang. arkæologiske fund bør have større politisk (økonomisk) bevågenhed, og staten bør prioritere og give området en økonomisk indsprøjtning, i hvert fald i en periode, indtil den enorme pukkel er afviklet, og derefter tildele bevillinger til NM, som er holdbare i forhold til en kort behandlingstid for danefæ på det nationale museum.
3) Der bør oprettes en internetbaseret, centralt styret funddatabase med fotos og alle metadata for alle danefæ-fund i Danmark.
Man kan passende starte med de fund, som kommer ind fra nu af, og så hen ad vejen tilføje alle tidligere indleverede fund.
En kæmpeopgave, som også skal prioriteres.
...........
Afslutningsvis mener jeg altså, at vi står overfor en enorm opgave, som skal ændre et system og en kultur, som næsten er "medfødt" træg.
Det er som at vende en supertanker, men med den rette indsats og de fornødne midler er det vel muligt?
11 timer · Redigeret · Fjern Synes godt om · 5
Steen Agersø Det ved jeg ikke, Henrik. Ved bare, at jeg ikke har fået sådan en mail.
11 timer · Synes godt om
Henrik Rico Rasmussen "Syntes om" Agersø... Mener så også ud dine ideer at der er mange andre tiltag og justeringer som kunne laves. 1. Track and trace system, så alle sager kan følges nemt.(stregkode registrering) som allerede starter på lokal museet.
2. Amatør arkæologisk detektor håndbog omkring håndtering af Danefæ, som starter helt ude på marken og step by step går en bred vifte af hele forløbet igennem. (Alternativ videoer som ligger på NM's hjemmeside).
3. Småjusteringer som når en sag indleveres i et år og der efterfølgende indleveres flere fund fra samme sted. At de to (Nogen gange 3) sager de kan finde hinanden på NM. ( det er lidt godnat at de skal danefæbehandle eks. 5 fund et år også måske 10 fund kort tid efter, fra samme sted). De fund burde finde hinanden på NM.
4. Stor indsats i at lærer os amatører at behandle fund, for at spare konservator tid og udgifter. Kurser, video og håndbog er en løsnings mulighed.
11 timer · Synes godt om · 1
Steen Agersø Meget enig, Henrik. I mit begreb "metadata" ligger præcis det, som du siger med "track and trace", altså at hvert enkelt fund får sit eget "navn/nummer" og præcise data og beskrivelse i systemet, så den for det første kan findes, men også så forskerne kan finde og ikke mindst sammenholde det med fund fra samme lokalitet eller område på en meget nemmere måde end i dag.
10 timer · Redigeret · Synes godt om · 3
Dennis Maigaard Jeg har også kun fået kvittering fra et sjællandsk lokalmuseum da de havde sendt afsted..Det bruger de ikke her i Vejle Jeg har aldrig fået en kvittering for modtagelse på NM..
10 timer · Synes godt om · 2
Claus Jørgensen På de indleveringsaftener i Harja får vi jo heller ingen kvittering, men det kommer måske?
9 timer · Synes godt om · 1
Rasmus H. Brønsgaard Har netop skrevet med Viborg museum angående fund jeg indleverede der tilbage i 2013. Derfra fik jeg følgende svar:
"Nationalmuseet udsteder ikke kvitteringer på det indleverede, da dette vil være alt for omfattende et arbejde (de fik næsten 900 fund fra 81 forskellige findere fra Viborg Museum alene i 2014)."
Så selvom Mogens Bo's forventede fremgangsmåde omkring kvitteringer fra Natmus ville være yderst ønskværdig, så virker det ikke til at det sker i praksis..
8 timer · Synes godt om
Mogens Bo Henriksen helt rigtigt, Claus - MEN det får I til gengæld når genstandene ryger til konservering og når de ryger til nationalmuseet.
8 timer · Synes godt om
Mogens Bo Henriksen jamen prøv blot at rette forespørgslen til NM - det er jo danefæsekretariatet, der skal stå på mål for deres administration - og gør det endelig med henvisning til forvaltningsloven. Så er jeg sikker på, at Mads Mikkelsen vil give jer et meget præcist og holdbart svar.
8 timer · Synes godt om · 1
Steven Wyngaard Larsen Henrik Rico Rasmussen. Nej jeg har ikke fået nogen former for kvittering. Jeg har heldigvis taget kopier af alle mine indleverings sedler, hvor alle oplysninger står skrevet. Dem vil jeg starte med at finde frem, og derefter tager jeg kontakt til den ansvarlige for danefæ på vores museum. Til at starte med.
8 timer · Redigeret · Synes godt om
Rasmus H. Brønsgaard Jeg har kontaktet danefæsekretariatet for at høre om man bør forvente en kvittering når de modtager indleveret danefæ. Derudover har jeg spurgt hvordan man skal forholde sig hvis det ikke sker.
8 timer · Synes godt om · 3
Carina Mia Boese Voorhies Jeg har fået information fra lokale museer, når mine fund er blevet indleveret til NM, men har heller aldrig modtaget kvitteringer fra NM.
8 timer · Synes godt om