:: Forum › Vejledning til galleriet/funddatabasen
-> Diverse

#1: Vejledning til galleriet/funddatabasen Forfatter: Heelgrasper [xHeelgrasper] IndlægSkrevet: Ons Sep 05, 2007 8:32 am
    ----
Da der jævnligt er (især nye) medlemmer, der har lidt bøvl med at lægge billeder i galleriet m.m., tænkte jeg, at det kunne være godt lige at samle det vigtigste omkring det, så man generelt kan henvise hertil. Om det så ligger i det rette forum er en anden sag, men det kan vel flyttes til et andet, hvis det vil være bedre. Jeg stoler på, at folk retter mig, hvis jeg har skrevet noget vrøvl, og føjer til, hvis jeg har glemt noget.

1. Ved fundbilleder bruges NDF's Måleark, som der er et link til i sideoversigten til venstre. Eller klik her: måleark. Bemærk at det er en PDF-fil, som åbnes med Acrobat Reader. Print arket ud og placer fundet et passende sted. Forskellige råd om fotografering af fund kan findes i tråden "fotografering af fund".

2. Billeder i galleriet må ikke være for store. Det er ikke størrelsen i MB, der normalt vil være problemet, men størrelsen i pixels (altså hvor mange punkter, billedet består af). Kejser kan sikkert oplyse den præcise maksimalstørrelse, men hvis man sørger for, at billedet ikke er større end 1.000 pixels på den største led, går det ikke galt. Hvis man beskærer billedet, så fundet fylder det meste, vil det som regel også være rigeligt. Beskæring af billeder foregår lidt forskelligt i de forskellige programmer til billedhandling, men som regel skal man markere den del af billedet, man ønsker at bevare, og derefter vælge "beskær", som på engelsk normalt hedder "crop".

3. Hvis man ønsker at lægge billeder op af begge sider af et fund (fx meget nyttigt ved mønter) kan man med fordel samle to billeder til ét, så der ikke senere opstår problemer med at finde alle billeder af et bestemt fund. En vejledning fra Kejser til at gøre det i programmet PAINT.NET kan findes i tråden "GUIDE til PAINT.NET programmet".

4. Når man ønsker at lægge et eller flere billeder i galleriet, klikker man på "Upload fil" øverst på gallerisiden (dvs. den man finder i midten på startsiden).

På den side, der nu kommer frem, går man ned under "Fil Upload" og klikker på "Choose" ud for "1.", hvorefter der åbner et vindue, hvor man skal finde billedet på ens computer og derefter klikke på "Ã…bn". Vil man lægge flere filer op på én gang gentages proceduren for "2." osv. Når man har valgt de filer, man ønsker at lægge op, klikker man på "Fortsæt" nederst på siden.

Herefter vil der komme en besked om, at filerne er uploadet med succes. Kommer denne besked ikke frem, er der noget, der er gået galt. Som regel har billederne været for store, men en sjælden gang imellem kan der være sket en fejl på siden. Kontroller billedstørrelsen og prøv igen.

Er filerne blevet uploadet med succes, trykker man på "fortsæt", hvorefter man vil blive bedt om at placere billederne i et album og indtaste titel, beskrivelse og stikord for hvert billede. Først når dette er gjort, og man har klikket på "Fortsæt", er billederne lagt op.

5. For at galleriet skal være så nyttigt som muligt er det en fordel, at man giver en god beskrivelse af fundet og i feltet med stikord skriver alle de ord, som folk kunne tænkes siden at søge på for at finde billedet eller søgeord, som med fordel kunne finde frem til billedet. Fx kaldes en fibel også fibula og en mankeperle er (så vidt jeg ved) synonymt med tenvægt, så det vil være en fordel at føje den alternative betegnelse til i feltet med stikord.

6. Ønsker man i kommentarerne til et billede at indsætte et link, er det ikke tilstrækkeligt blot at skrive adressen, da det ikke vil blive til et fungerende link. Brug i stedet følgende form (uden *, som blot er indsat for at man rent faktisk kan se, hvad der skal tastes og ikke blot ser et fungerende link): [*url=http://museum.odense.dk/finefynskefund/BilledInfo.aspx?BilledID=55386&GenstandID=2194&MontreID=16&page=]tenvægt af ler[*/url]. Det vil give følgende: tenvægt af ler

#2: Vejledning til galleriet/funddatabasen Forfatter: Christian Kejser Birkedal [Kejser]Nordfalster IndlægSkrevet: Ons Sep 05, 2007 8:52 am
    ----
SÃ…DAN... flot arbejde Heel.
Jeg har flyttet tråden til Rookie hjørnet og håber det kan hjælpe rigtigt mange med diverse spørgsmål vedr. galleri/funddatabase.


#3: Vejledning til galleriet/funddatabasen Forfatter: Tobias [xTobias] IndlægSkrevet: Søn Dec 02, 2007 2:49 am
    ----
[html] Visserligen har Heel ingående beskrivit hur man lägger in en link i funddatabasen men baserat på att flera haft problem så tänkte jag att man kan komplettera med en skärmdump. Om man skriver exakt som det står på bilden nedan så kommer det att infogas en fungerande link i funddatabasen (peppar, peppar).<br /><br /><br />[/html][br][link=../../e107_files/public/1196531357_196_FT4987_linkinfo.jpg][img:width=400&height=244]../../e107_files/public/1196531357_196_FT4987_linkinfo_.jpg[/img][/link][br] [/html]

#4: Vejledning til galleriet/funddatabasen Forfatter: Christian Kejser Birkedal [Kejser]Nordfalster IndlægSkrevet: Fre Dec 14, 2007 7:56 pm
    ----
Bemærk... at det NU er muligt blot at indsætte en alm. URL ( med http ) så klare systemet resten.

#5: Vejledning til galleriet/funddatabasen Forfatter: Jacko [xJacko] IndlægSkrevet: Tir Nov 29, 2011 5:53 pm
    ----
Har et problem med at lægge billederne op.
Når billederne er blevet oploaded med succes og jeg trykker fortsæt (til placering). fortsætter den godt nok men kommer bare med en "blank/sort side" ???


#6: Vejledning til galleriet/funddatabasen Forfatter: tommy [xtommy] IndlægSkrevet: Tir Nov 29, 2011 7:00 pm
    ----
Prøv at læse punkt 2. i det første indlæg på siden. Det er næsten altid størrelsen der er problem for nybegyndere. (O;

#7: Vejledning til galleriet/funddatabasen Forfatter: Jacko [xJacko] IndlægSkrevet: Tir Nov 29, 2011 9:40 pm
    ----
Tommy prøv nu at læse hvad jeg skriver;)
Billederne er uploaded med succes, altså er de ikke for store. Og for at teste om de thavde noget med billedet at gøre, har jeg også forsøgt med bl.a de billeder jeg lagde op i sidste uge. Problemet er det samme der, altså er det IKKE fordi de er for store, da de jo er blevet oploaded. Plus en del af gangene melder den fejl på siden.

#8: Vejledning til galleriet/funddatabasen Forfatter: Paracelsus [xParacelsus] IndlægSkrevet: Ons Nov 30, 2011 5:46 am
    ----
Husker man at gemme jpg-format?

#9: Vejledning til galleriet/funddatabasen Forfatter: Jacko [xJacko] IndlægSkrevet: Ons Nov 30, 2011 11:58 pm
    ----
Ja, de er gemt i jpg-format.

#10: Vejledning til galleriet/funddatabasen Forfatter: René Skjødt [Skjødt]9530-Støvring IndlægSkrevet: Tor Dec 01, 2011 5:23 pm
    ----
Jeg kan anbefale at prøve i forskellige programmer. Min pc nægter at uploade ordentligt i Firefox for tiden, men kan godt i Crome og Explorer. Aner ikke hvorfor......

#11: Vejledning til galleriet/funddatabasen Forfatter: Freddy FuDe [Freddy] IndlægSkrevet: Fre Dec 02, 2011 5:45 pm
    ----
Hvis man vil lidt mere en Paint er der nogel gode programmer som også hvor man kan billed behandle sine fotos.
Et lille og gratis er Gimp: www.gimp.org/ super billedbehandligs program når man har lært det.

Selv bruger jeg Paint Shop Pro 9. Det koster lidt og nu hedder det så noget andet. men PSP 7 og 9 kan købes på nettet til under en tudse hvis man kan lide at arbejde med grafik og billed behandling.

Photoshop ja den bruger jeg på arbejdet, men den koster lige meget som en Deus så den er nok ikke intr.

#12: Vejledning til galleriet/funddatabasen Forfatter: Heelgrasper [xHeelgrasper] IndlægSkrevet: Søn Dec 04, 2011 8:37 am
    ----
Paint.NET ( www.getpaint.net/ ) fungerer også ganske fint og er det, jeg normalt benytter. Desværre ligger der ikke længere den vejledning her på siden, som jeg i sin tid henviste til, men det må man jo så leve uden.

Det kan knap så meget som Gimp, men er så til gengæld lidt lettere at finde ud af. Til "simple" ting som beskæring, sammensætning, justering af kontrast osv. plejer jeg at bruge Paint.NET, mens Gimp kun bliver trukket af garagen, når det er lidt mere avanceret.

Skal man sætte billeder sammen, så kan man ændre størrelsen på "canvas" så der er plads til at copy-paste andre billeder/billedudsnit ind. Har man behov for at "tegne og fortælle" på et foto kan man oprettet et ekstra "layer" (fungerer som at lægge et stykke gennemsigtigt plastik over i den virkelige verden) og bruge det til det. Så er det noget lettere at rette i det efterfølgende.

Skal man ud i det mere avancerede som fx at frilægge ens fund på billedet eller lave en fundtegning på basis af billedet, så er Gimp dog noget mere velegnet.



-> Diverse

Alle tidspunkter er GMT + 1 Timer

Side 1 af 1