Tillad mig at introducere : Apollon fra Odense Den sidste tid har budt på flere sindsoprivende fund, senest Dennis' fantastiske guldring fra en af mine marker. Denne fine lille figur har hygget sig gevaldigt på min hylde i et lille års tid, efter at jeg fik den med hjem fra museet som værende af nyere fabrikat sidste sommer.
Men efter at både NM og OBM har besindet sig på den, skulle det være ganske vist (som de siger herovre): Statuetten forestiller den græsk-romerske gud Apollon ( http://en.wikipedia.org/wiki/Apollo ) og er vitterlig en genuin, romersk statuette fra romersk eller germansk jernalder.
Her er figuren i det allerførste upload, sammen med en del af de andre fund fra området, der var lige så sjove, men ikke helt så antikke: http://fibula.dk/coppermine/displayimage/meta=allbyuser/cat=0/pos=94.html
Den er fundet i en park her i Odense, og med dette for øje tillader jeg mig derfor at navngive ham Apollon fra Odense.
I samme park, der førhen var en mose (sic), fandtes også denne yderst sjældne mønt fra renæssancen, nemlig den første mønt med årstal fra Norge : http://fibula.dk/coppermine/displayimage/meta=allbyuser/cat=0/pos=17.html
Jo, der ligger mange levn fra vore forfædre, lige under fødderne hvor vi går og står :)
Figuren vil blive lynprocesset og behandlet af NM og indgå i OBMs kommende planlagte udstilling om 'den romerske forbindelse' i foråret 2015.
Jo, der er forskel på fund og fund desværre...
I dette tilfælde ville jeg nu gerne ha beholdt ham for mig selv, på kaminhylden, men når det nu ikke kunne være anderledes, må offentligheden da osse godt beskue den nøgne yngling
Ja, det er et meget specielt fund - og lur mig om det ikke er en one-timer.
[07. Maj 2014 kl. 22:15]
tillykke med udnævnelse til ægte danefæ - synes ikke at dine links virker?
Det var til at starte med et sjovt fund... nu er det bare vildt at den har ligget under fødderne (og hundelortene) i parken i alle de år og stadig er fuldstændig intakt...
En overvejende grund til, at han er identificeret som Apollon, er frisuren, så vidt jeg har forstået. Den skulle være karakteristisk for guden i denne type fremstilling, og den er også meget speciel.
Han står i den klassiske positur kontrapost, hvor man lægger vægten i den ene side af kroppen. Det skaber dynamik i fremstillingen, så det ikke bare er en statisk 'krop'. Det er et træk, der først kommer ind i den græske billedkunst i dens glansperiode. De tidlige statuer står stift ret op og ned.
Romerne kendte og beundrede som bekendt græsk kultur dybt, og figurer og fremstillinger vandrede næsten direkte over i den romerske kunstfremstilling, ligesom gude-pantheon'et.