Jeg mener, at den godt kan være væsentlig ældre, Jakob.
Sikkert, men det kniber jo lidt med sikre dateringskriterier, så jeg valgte at lægge den under middelalder for ikke at overdrive dens ælde. Der er mest germansk jernalder og vikingetid fra marken, men også et enkelt fund eller to fra middelalder.
Jeg har lignende fra en mark med romersk / germansk jernalder.
Altså - fordi man finder noget på en mark, hvor der også er fundet noget rigtig gammel, så behøver det jo ikke være fra samme tidsalder. Og tenvægte blir vel henregnet til starten af middelalderen.
Hmm, Tommy !!
Det siger jeg jo heller ikke, gør jeg?.
I udtrykket ",,, at den godt kan være ..." ligger vel alle mulige forbehold?
I øvrigt mener jeg da, at tenvægte også kendes fra jernalder og vikingetid.
hva med de som er laget av stein,er ikke de enda eldre?
Nej Steen - sku også bare lige drille lidt. Men - ofte bruges dette argument for datering af en genstand: fundet på jernalder-/vikingetidsmark fx. Men da der sandsynligvis har været mennesker både før og efter, så er det jo et svagt argument. Men der har sandsynligvis været tenvægte af en slags, lige så langt tilbage, som mennesker har spundet garn.
Det er jo egentlig ret spændende hvilke metaller vi finder fra hvilke perioder.
Ligesom hvad man har anvendt det til, hvordan man har fremskaffet det, o.s.v.
Vi har navngivet tidsperioder efter metal så hvornår og hvordan startede blyalderen mon?
Der er fundet enkelte blygenstande helt tilbage i bronzealderens grave, men det rigtig gode spørgsmål er jo, hvornår og hvorfor man i Danmark begyndte at lave tenvægte i bly. Ler var af naturlige grunde et foretrukket materiale i Danmark (i Norge vist sten), da det var nemt tilgængeligt og relativt let at arbejde med. Så hvorfor i al verden begynde også at bruge bly? Var det et prestigespørgsmål, hvor man pludselig følte sig "bondsk", hvis man kun havde tenvægte i ler? Sidebemærkning: Selve formen på en tenvægt som denne (konisk) blev vist først brugt på Sjælland efter ca. år 1000 ifølge en lidt ældre artikel i Hikuin 1984. Det hjælper jo bare ikke meget ved dateringen for et jysk fund som det her.
Jeg mener altså, at den koniske form stammer tilbage fra jernalderen, og mener da også at tenvægte i bly ofte nævnes sammen med øvrige fund på bopladser og i grave fra jernalderen.
Jamen så er det jo bare at finde nogle link til det
Bly er helt fraværende i "jeg ser på oldsager"
(Anbefales)
www.bogbasen.dk/soeg/?...oegt=titel
Vægtlodder af jern/bronze tenvægte af ler og sten.
Jeg mener dog at fave set og hørt om koniske vægtlodder (bly) fra sen vikingetid. og jo også tenvægte/mankeperler, pilgrimstegn, netsynk (bly) begynder at dukke op fra samtiden.
Jeg opretter lige en tråd i forum med kommentarer herfra (og fra en anden tenvægt) og giver selv en kommentar mere. Ellers bliver det vist en tand for langhåret til at have her i fundgalleriet - og svært at genfinde senere
HÃ¥kan
|
| [27. Oktober 2012 kl. 18:24]
|
Jag saxar från en tidigare diskussion om sländtrissor/tenvægter i bly: I Örja kom inte mindre än 15 av tenvægterna i daterade lager. Flera framkom inne i golvlager till hus. Det finns en klar tyndpunkt till perioden mellan 1150-1350. Byn grundas någon gång på 1100-talet, så vi får ingen riktigt säker bakre datering av tenvægter i bly, personligen skulle jag dock tro att de dyker upp någon gång i sen vikingatd/tidig medeltid.
Totalt dök det upp 25 stycken.
er det rimelig å tro at de uten dekor er de eldste?