Detecting People
Bruger Info
|
Detektor › Mønter › Nyeste billeder
Sørøvermønt (Galster 138)? Det her fund (forneden i billedet) er blevet gjort i Jylland i begyndelsen af 1970’erne. Siden da har mønten været i privateje, først som del af Henning P. Holgersens samling, men i 2005 skiftede den ejer da den blev bortauktioneret hos ”Bruun Rasmussen” med et hammerslag på 50.000,00 kr.
Mønten beskrives som et af kun to kendte eksemplarer af den såkaldte ”Sørøvermønt”. Den dateres til den afsatte kong Erik af Pommerns tid som pirat på Gotland (1443-1449), hvor han selv kaldte sig for ”Kong Erik af Gotland”, hvilket gengives på møntens avers: + REX * ERIC’ GOTOR'. Af reversens omskrift fremgår møntprægestedet, som var Eriks tilflugtssted, Visborg Slot i Visby: + MONETA * WISBIEN’.
Når jeg dog sammenligner det bortauktionerede eksemplar med det førstfundne eksemplar fra engang før 1891 (som blev udstillet på Kungl. Myntkabinettet i Stockholm og sidenhen stjålet omkring 1900), bliver jeg i tvivl, hvorvidt der faktisk er tale om samme mønttype.
Det første eksemplar beskrives i 1891 i P. Hauberg katalog over "Gullands Myntvæsen" (Aarbøger for Nordisk Oldkyndighed og Historie, s. 1-72) som nr. 84, og i 1894 gengives det overensstemmende i H. Hildebrands værk over "Sveriges medeltid: Kulturhistorisk skildring" (første del, bog II, kapitel 6 "Myntväsendet", s. 895, fig. 798). Hos G. Galster går Sørøvermønten under katalognummeret 138.
Det er gengivelsen af dette første eksemplar fra Hildebrand 1894 der her ses foroven i billedet.
Forneden ses fotografier af den bortauktionerede mønt, der blev fundet i 1970’erne.
Der er flere iagttagelser, der får mig til at sætte spørgsmålstegn ved, om den bortauktionerede mønt virkelig kan identificeres som værende en Galster 138, og jeg vil med dette upload gerne bede jeg om jeres opfattelse og mening:
1) Omskriften er meget utydelig og størstedels ulæselig. Især højre side på aversen (ml. kl. 12 og kl. 6), hvor den afslørende tekst REX * ERIC’ skule formodes, er meget eroderet (dog kan man fristes til at skimte et X omkring kl. 2-3, der hvor ordet REX antageligt ville være afsluttet).
2) Mellem kl. 9-10 ser man tydeligt de to bogstaver TO, hvilket umiddelbart dækker sig godt med midterdelen den her formode stedbetegnelse GOTOR’. Fokuserer man til gengæld på området ml. kl. 7-8, opdager man, at det her ikke kan være en Galster 138, da denne ikke fremviser nogen 5-strålet stjerne på dette sted, midt imellem teksten ERIC’ og GOTOR’.
3) Det sidste bogstav foran stjernen (ml. kl. 6-7) ligner et U eller et V, hvilket ikke stemmer overens med udklangen af kongens navn: ERIC’.
4) Det er svært at tolke, hvad det første bogstav/symbol/tegn efter stjernen og foran de to førnævnte bogstaver TO skal forestille (ml. kl. 8-9), men det ligner under ingen omstændigheder de to bogstaver GO, som man ville forventede på dette sted, for at det hele kan blive til GOTOR’ (det afsluttende bogstav R’ er heller ikke læselig).
Reversen er lidt bedre læselig, men den vil jeg ikketage stilling i denne omgang, da jeg allerede har skrevet rigeligt.
Jeg ser meget frem til jeres kommentarer! |
|
Album links
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
- Vægtlodder, spillebrikker
- År 800-1240
- Remender, beslag
- Andre fibler
- Fingerbøl, nåle
- Hestesko, stigbøjler, sporer, seletøjsbeslag/ pynt
- Klæde og produktplomber
- Knogler og lign.
- Medaljer og Emblemer
- Seglstamper, signetringe
- Bjælder, klokker
- Tenvægte/ mankeperler
- Kniv, knivdele, dupsko, økser
- Andre spænder
- Ringe
- År 1376 Oluf II-1559 Chr III
- Nøgler, låse, låsebeslag
- Smykkegenstande
- Perler
- År 1559 Fr II-1699 Chr V
- Div. remedier
- Keramik
- År 1699 Fr IV-1766 Fr V
- Skivefibler
- År 1766 Chr VII-1872 Chr IX
- Fugle, fisk, dyrefibler
- År 1873 Chr IX -
Leksikon
| Metaldetektor |
Dagen i dag i historien
|
| |