Det er en udmærket idé, som jeg kan se allerede er blevet taget op
Det kunne måske også være en idé med nogle "stickies" (tråde, der altid bliver vist øverst) med lister over litteratur i forhold til bestemte emner, så nybegyndere (og andre!) har et naturligt sted at begynde, hvis de leder efter litteratur om et emne.
Jeg prøver lige at tænke højt, så kan andre jo komme med input i forhold til det.
Detektorfolk er i forhold til deres hobby vel interesseret i tre typer af litteratur:
*
Oldsagskundskab (vist selvopfundet ord): Litteratur om de genstande, vi finder. Typisk handler det om at finde ud af, hvad det egentlig er, vi har fundet, hvilken type det præcist er, hvad dateringen er osv. Typisk eksempler kunne være Poltikens "Jeg ser på oldsager", som generelt oversigtsværk, eller Claus Feveile: "Korsfibler af Råhedetypen", KUML 2011, en artikel om en helt specifik fundgruppe
*
Skandinavisk oldtidskundskab (eller hvad man kalder den slags): Litteratur om oldtiden, der hjælper med at sætte vores fund ind i en sammenhæng. Typisk eksempler kunne være Jørgen Jensen: "Danmarks Oldtid", et oversigtsværk, eller Flemming Kaul: "Bronzealderens religion", et specialiseret værk
*
Research til søgesteder: Litteratur, der hjælper til at finde potentielt gode fundsteder. Typiske eksempler kunne være Siegfred Svane: "Danske Helligkilder og Lægedomskilder", "Danmarks Middelalderlige Skattefund" eller Mogens B. Mackeprang: "De Nordiske Guldbrakteater".
Tidsmæssigt skal man selvfølgelig lige trække tiden op til minimum at omfatte middelalderen, nok også senere i et vist omfang, men forhåbentlig giver princippet mening. Muligvis skal mønter betragtes som en særlig gruppe, men dybest set er det jo bare en genstandsgruppe, hvor man har værker om dem (fx Siegs møntkatalog) og bøger, der sætter møntvæsenet ind i en sammenhæng (fx Gitte Tarnow Ingvardson: "Møntbrug. Fra vikingetid til vendertogter").
Måske kunne man lave tre "stickies" med de ovenfor nævnte kategorier og så i hver lave en kort liste med de værker, der er så nyttige, at enhver detektormand bør overveje at anskaffe dem, så de er ved hånden, og så derefter have de øvrige, som man mere typisk skaffer hjem fra biblioteket, når behovet melder sig.