detectingpeople.dk › Forum › Snik snak › Sludrehjørnet › Detektorforeningen Tellus' beføjelser.
detectingpeople.dk
Udvid/Kollaps indhold Detecting People

Udvid/Kollaps indhold Bruger Info

Velkommen Gæst

Hvem er hvor: 1 Gæster

Forum › Snik snak › Sludrehjørnet › Detektorforeningen Tellus' beføjelser.
Detektorforeningen Tellus' beføjelser.
Indlæg vedr. alt mellem himmel og jord...
Gå til side 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Næste
Skriv ny tråd   Besvar indlægget   Printvenlig side     Forum indeksSludrehjørnet
Vis foregående tråd :: Vis næste tråd  
Forfatter Besked
Paracelsus [xParacelsus]Medlem


Indmeldt: Mar 18, 2008
Indlæg: 0
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Lør Okt 22, 2011 6:25 am    Tråd: Detektorforeningen Tellus' beføjelser. Besvar, med citat

Måske er det bare mig, men jeg bliver lige nødt til at ytre min holdning, velvidende, at jeg kan komme i modvind. Måske er jeg også bare for nærtagende, men så kan man jo hagle mig, på den konto.

I dag modtog jeg et brev fra Detektorforeningen Tellus, hvori der lå det berømte medlemskort.
Foreningen har i længere tid efterlyst et vellignende billede, så man, såfremt man havde lyst, kunne få et medlemskort med billede og medlemsnummer. Formålet med kortet er, at man bl.a. kan legitimere sig overfor lodsejere.
Jeg har med vilje ikke indsendt et billede, for jeg mener at kortet er særdeles formålsløst.
Hvis medlemskabet havde givet gratis adgang til arrangementer eller rabatter på produkter ved udstillinger, markeder, foredrag, ekskursioner, osv., så kunne jeg se et formål, da kortet kunne virke som en form for identifikation.
Jeg introducerer aldrig mig selv som Jannick Nielsen, medlem af detektorforeningen Tellus, når jeg går til mine lodsejere. Det er på et mere personligt plan, og altid som "Jannick Nielsen, detektor- og amatørarkæolog, som i tæt samarbejde med Sydvestsjællands Museum…..".

Umiddelbart tænkte jeg, at det dog var et lidt besværligt træk, men OK, når det nu endelig skulle være.
Kortet er ikke umiddelbart et, som man render rundt med i lommen. Det har en anordning, med en klip, så man kan klippe det på tøjet. Igen kan jeg ikke helt se formålet med det, med mindre, at man har det på ved en messe eller et større arrangement.

Da jeg læste teksten på kortet blev jeg overordnet overrasket og en anelse grum i sulet.

Citat: "Bæreren af dette kort er autoriseret amatørarkæolog"

Autoriseret betyder, at man har fået en gyldig tilladelse, og at man er blevet godkendt.
Detektorarkæologien er en hobby. Det kræver ikke en autorisering at udføre sin hobby. Det er noget, man gør af glæde og af interesse. Hvis nogen instans skal give mig en autorisering til at gå med detektor, så må det være et museum, såfremt jeg går på en udgravning. Ellers må det være lodsejeren.
Tellus er på ingen måde i stand til at udstede en autorisering på en hobby, ej heller på amatørarkæologi.

Endvidere står der

Citat: "Vi har en række fælles etiske regler, overholder naturligvis dansk lov i forbindelse med vores hobby og samarbejder med stastanerkendte museer".

og

citat: "Er du i tvivl om en person har den nødvendige godkendelse, er du velkommen til at kontakte Tellus, ligesom vi også gerne svarer på spørgsmål...".

Jeg ved, at der at der er brodne kar iblandt os, men man formoder, at alle går med den rette tilladelse, og hvis de ikke gør, plejer de som regel at stikke af, når man nærmer sig. Alle, som går med en metaldetektor formodes at overholde alle regler om dansk lov og ret.
Er man i tvivl, om en person "har lov" til at udføre sin hobby, kan man kontakte Tellus, for foreningen har åbenbart autorisation til at godkende, hvem som må udføre sin hobby, og hvem som ikke må.
Den nødvendige godkendelse udstedes af lodsejer, og af lodsejer alene.

Jeg er autoriseret amatørarkæolog, fordi jeg elsker historie, og fordi jeg elsker arkæologi. Jeg samarbejder med Sydvestsjællands Museum, udenom Tellus, men med Moesgaard gennem Tellus.
Det er tænkeligt, at jeg kommer i modvind her, men jeg mener, at Tellus giver sig selv lige lovlig mange uretmæssige beføjelser, taget i betragtning af, at foreningen er en ganske almindelig forening, og at den ikke kan gøre sig til herre over, hvem der udfører sin hobby lovlydigt.

Jeg har, som sagt, ikke ment, at medlemskortet var en nødvendighed for mig. Nu har jeg fået det, og tak for det. Men jeg mener stadig ikke, at det er nødvendigt for mig. Det var også derfor, at jeg ikke indsendte et billede.
Foreningen har valgt et billede for mig, og har taget det fra Sjællandske Mediers TV-indslag, på Sjællandske Nyheders hjemmeside (www.sn.dk), fra offentliggørelsen af et af mine fund.
Jeg håber, at foreningen har indhentet tilladelse til at bruge billedet af Sjællandske Nyheder og Walter Turnowsky, da alt jo gerne skal køre retmæssigt efter bogen og dansk lovgivning.


Jannick.
Tilbage til toppen
tommy [xtommy]Medlem


Indmeldt: Apr 30, 2006
Indlæg: 0
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Lør Okt 22, 2011 7:19 am    Tråd: Re: Detektorforeningen Tellus' beføjelser. Besvar, med citat

Hej Jannick.

Jeg er helt enig med dig og af samme grund er jeg ikke medlem af omtalte forening. Tellus er en selvbestaltet forening og deres autorisationer og garantier er ikke det papir værd, som det er skrevet på. Jeg har det indtryk, at Tellus mest er til for bestyrelsens skyld, således at de har magt og kan prale med, at de er den største detektorforening i Danmark/Norden. Jeg har sådan set ikke noget imod foreningen og da slet ikke mod dens menige medlemmer, men lige som Jannick, så kan jeg ikke snuppe den måde de fører sig frem på. Jeg har da heller ikke noget imod bestyrelsen som enkeltpersoner - det er først når de tar Tellus-hatten på og fører sig frem, jeg står af. Og fordi man er mange, er det jo ikke sikkert man er de bedste - måske man bare er de fleste.

Tommy
Tilbage til toppen
Jack [xjacan]Medlem


Indmeldt: Aug 24, 2008
Indlæg: 0
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Lør Okt 22, 2011 4:40 pm    Tråd: Detektorforeningen Tellus' beføjelser. Besvar, med citat

Er også enig med Jannick. Kan godt være bange for at alle Tellus regler kan være til mere skade end til gavn for vores hobby. Hvis det går hen og bliver en fælles forståelse hos Lods ejere at man skal have autorisation for at må dyrke detektorarkæologi. Som både Tommy og Jannick nævner er Tellus ikke i stand til at udstede nogen form for autorisation eller godkendelse, da de ikke er en statanerkend institution.
og det er ikke et krav fra kulturarvstyrelsen eller natmus eller de statanerkendte lokalmuseer at man skal have en autorisation.
Tilbage til toppen
Tobias [xTobias]Medlem


Indmeldt: Feb 05, 2007
Indlæg: 1
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Lør Okt 22, 2011 4:59 pm    Tråd: Detektorforeningen Tellus' beføjelser. Besvar, med citat

Ett problem här är ju faktiskt att Tellus far med osanning. Eftersom amatörarkeolog inte är en reglerad titel så kan man heller inte bli en autoriserad sådan... Än värre att det skulle räcka med att betala medlemskontingent for att få denne "autorisation". Jag kan köpa en polisbricka i plast på närmaste leksaksbutik, men inte blir jag autorisert amatörpolis for det.

Gör om, gör rätt.
Tilbage til toppen
Lars Hebsgaard [Lars]Medlem

Holstebro
Indmeldt: Apr 30, 2006
Indlæg: 31
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Lør Okt 22, 2011 6:05 pm    Tråd: Detektorforeningen Tellus' beføjelser. Besvar, med citat

Lad mig starte med at fortælle at jeg er netop et af de omtalte menige medlemmer af Tellus og har været det i mindre end et år.
Jannick, jeg synes du tager de omtalte problemer op i det helt forkerte forum. Du er kravlet i den modsatte skyttegrav og bruger kasteskyts mod din egen forening. En forening bliver som regel formet af de medlemmer den har og er til for de samme. Som jeg ser det burde du være mand nok til at poste den i Tellus eget forum i stedet for at køre en smædekampagne mod Tellus i andre forummer.
Men når nu bomben er sprunget vil jeg da også give dig ret i det med autorisationen, der ophøjer man sig selv til en offentlig instans med magt over det gode og onde. Og det med love og regler er vel mest ment som et slags beroligende middel overfor evt. nervøse lodsejere. Intet ondt i dét...
Stiller mig godt nok også lidt uforstående overfor det med billedet som man selv har fundet et sted...
Disse ting vil jeg til hver en tid gentage i Tellus eget forum hvor det hører hjemme, hvis emnet bliver taget op dér...
Tilbage til toppen
Paracelsus [xParacelsus]Medlem


Indmeldt: Mar 18, 2008
Indlæg: 0
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Lør Okt 22, 2011 6:26 pm    Tråd: Detektorforeningen Tellus' beføjelser. Besvar, med citat

Samme indlæg er nu lagt på Tellus' forum.
Jeg mener ikke, at jeg har startet en "skyttegravskrig". Jeg stiller spørgsmål ved, om Tellus kan afgøre, om jeg har ret til at udføre min hobby, fordi jeg er medlem af foreningen, og at alle de, som ikke er medlem af foreningen, ikke er "autoriseret" til at gå med detektor.
Tilbage til toppen
Mogens Hansen [Mogens Hansen]Medlem

Tønder
Indmeldt: Mar 21, 2010
Indlæg: 62
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Lør Okt 22, 2011 7:30 pm    Tråd: Detektorforeningen Tellus' beføjelser. Besvar, med citat

jeg har også fået det kort og jeg har da ikke på nogen måde tænkt mig at "bruge" det. jeg vil som altid møde personlig op og forstille mig selv og min hobby, og hvorfor jeg lige gerne vil have lov til at gå på den mark osv. få en kop kaffe med lodsejeren og høre om han måske kender et andet sted man kan gå.

det som det kort ligger op til er måske lidt ala det samme som de har i tyskland, der skal man på aften skole i 4 uger for at lære alt om "faget" med en afsluttende prøve, de har det samme med deres lystfisker.

når denne tråd nu er blevet startet så synes jeg at man på højer sted måske skulle overveje om man kunne indføre det sammen som i tyskland, så der ville kunne blive sorteret i de brødnekar.

det er bare min mening.
Tilbage til toppen
Jack [xjacan]Medlem


Indmeldt: Aug 24, 2008
Indlæg: 0
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Lør Okt 22, 2011 7:48 pm    Tråd: Detektorforeningen Tellus' beføjelser. Besvar, med citat

Der vil altid være brodnekar uanset om man har kørekort, jagt tegn eller et "Detektorkørekort". Hvorfor ødelægge noget der idag fungere godt og som alle kan udøve.
Tilbage til toppen
agersoe [xagersoe]Medlem


Indmeldt: Mar 30, 2008
Indlæg: 0
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Lør Okt 22, 2011 8:00 pm    Tråd: Detektorforeningen Tellus' beføjelser. Besvar, med citat

@Lars

Jeg mener for det første ikke, at Jannick på nogen måde fører smædekampagne mod Tellus.
Det er da meget relevant at skrive om det her (det er vel ikke hemmeligt for andre?), da det i høj grad kan berøre også alle dem, som ikke er medlem af en forening i almindelighed og Tellus i særdeleshed.
Det kan ikke være rigtigt, at vi skal have indført "tyske tilstande" ad bagdøren.
Det kan dette "initiativ" desværre risikere at føre til.
I Danmark bygger detektoramatørarkæologi på tillid og danefæ-loven.

@Mogens

Jeg følger også lidt med i det, der foregår i Tyskland, og det er bestemt IKKE at stræbe efter, mener jeg.
Jeg har hørt adskillige historier om dygtige detektorfolk, som ikke får "Genemigung" fordi de ikke lige kender de rigtige folk på "Borgen" eller i museumskredse.

At der er brådne kar, ved vi vel alle, men lad os beholde vores system og fri os fra flere tests og kontrol i vores samfund, også på dette punkt.

Jeg hefter mig ved Tobias indlæg, som vel meget præcist siger det der skal siges.
En forening kan altså ikke, uanset hvor god og moralsk den er, indføre en autorisation på et område, som ikke er eller bør fedtes ind i bureaukrati.

Tilbage til toppen
bfodnes [xbfodnes]Medlem


Indmeldt: Jul 31, 2006
Indlæg: 0
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Okt 23, 2011 3:17 am    Tråd: Detektorforeningen Tellus' beføjelser. Besvar, med citat

[quote1319306938=Paracelsus]
Samme indlæg er nu lagt på Tellus' forum.
Jeg mener ikke, at jeg har startet en "skyttegravskrig". Jeg stiller spørgsmål ved, om Tellus kan afgøre, om jeg har ret til at udføre min hobby, fordi jeg er medlem af foreningen, og at alle de, som ikke er medlem af foreningen, ikke er "autoriseret" til at gå med detektor.
[/quote131

Selvfølgelig er alle Dansker med en detektor like " autoriserte " til å bruke den som enhver som er medlem av en evt forening.

At en forening velger å " skape " nye regler må være av ønske om å fremme seg selv som mer seriøse enn andre, noe som er tapt før man skyter.

Seriøsitet er i mennesket ikke i et bevis de bærer som emblem eller autorisasjonsbevis.

Dersom en autorisasjon noen gang skulle bli nødvendig å bære så vil den eneste gyldige være utstedt av den Danske stat eller museerne.
Tilbage til toppen
Kim F Rasmussen [xKim F. Rasmussen]Medlem


Indmeldt: Dec 05, 2008
Indlæg: 0
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Okt 23, 2011 3:29 am    Tråd: Detektorforeningen Tellus' beføjelser. Besvar, med citat

Det er sikkert lavet i den bedste hensigt, men jeg er bange for at det ikke fremmer Tellus' troværdighed. De kan godt blive noget til grin, hvis nogen spørger til hvordan de autorisere deres medlemmer og de så må svare at det bliver man ved at betale kontingent til Tellus.
Godt jeg bare er glad amatør og ikke autoriseret amatør :)
Tilbage til toppen
Paracelsus [xParacelsus]Medlem


Indmeldt: Mar 18, 2008
Indlæg: 0
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Okt 23, 2011 5:55 am    Tråd: Detektorforeningen Tellus' beføjelser. Besvar, med citat

Jeg har intet imod, at foreningsmedlemmerne får et medlemskort. Jeg kan også tydeligt se idéen i, at man kan identificere sig ved arrangementer. Og det har kortet også været brugt til.
Men jeg kan ikke se det indlysende i, at man kan vise det for en lodsejer. Jeg giver mine lodsejere et kopi af min samarbejdsaftale med museet, samt kort over de områder, hvor jeg går/har til hensigt at gå. Jeg afleverer det personligt.
Jeg er sikker på, at en samarbejdsaftale med et museum vægter højere hos lodsejer, end mit medlemskort til en hobby-relateret forening, jeg er medlem af.
Hvis jeg kunne aflevere kortet til udstillinger, til foredrag, i museumsbutikker, ved rundture, osv. og få 10-20 % rabat, eller hvis jeg fik rabatter på diverse detektorprodukter eller detektorlitteratur, kan jeg se fidusen med et kort.
Det ville være fantastisk, hvis kortet fik den funktion.

Det som får mig til at studse er, at teksten på kortet umiddelbart hæver mig legitimt over ikke-medlemmer, som værende uautoriserede i hobbyen, hvilket jeg mener, er meget forkert. Det kan godt være, at den ment selvironisk, men alle som jeg har præsenteret teksten for, har opfattet den på samme måde som mig.
For det første skaber det et ret forkert billede af Tellus og foreningens medlemmer.
Der står også, at man kan kontakte Tellus, hvis man vil høre, om en person har den rette godkendelse til at gå på en matrikel. Det kan foreningen ikke afgøre. Kommer lodsejer og undrer sig over, hvorfor jeg går på hans mark, så kan afgørelsen jo ikke ligge hos Tellus.
Hvis andre kommer løbende og undrer sig over, hvorfor jeg går lige dér, skal de jo kontakte lodsejer og ikke Tellus.

Kortet er, så vidt jeg forstår på Kennys svar på Tellus´ forum (citat: "Autorisationen er i forhold til klubben, det samme står eksempelvis på Harja´s ID-kort. Så I har helt ret, det er ikke i forhold til andet") udelukkende et ID-kort, som skal bruges ved store arrangementer, hvor man skal kunne dokumentere, at man har lov til at gå i Tellus-regi.
Jeg mener stadig, at teksten på kortet er direkte misvisende, i det man ikke kan være autoriseret amatør, og hvis autorisationen skal være der, så er Tellus ikke i stand til at give den.
Kald det flueknepperi, men det misforstås.

Og lad mig lige understrege, at mit indlæg på ingen måde er et angreb på enkeltpersoner i Tellus, dens bestyrelse, eller selve foreningen. Jeg kritiserer oplysningerne på foreningens medlemskort, og mener at det bør ændres.

Jannick.
Tilbage til toppen
Lars Hebsgaard [Lars]Medlem

Holstebro
Indmeldt: Apr 30, 2006
Indlæg: 31
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Okt 23, 2011 7:13 pm    Tråd: Detektorforeningen Tellus' beføjelser. Besvar, med citat

Vil da godt understrege at jeg er helt enig i disse holdninger, min pointe var blot at jeg mener man skal gå til hovedet i stedet for r....
Der er helt sikkert medlemmer af dette forum der ikke er medlem af Tellus...endnu. Og denne tråd skaber sikkert ikke flere. Bl.a. derfor mener jeg blot at den burde vendes i Tellus eget forum (som den jo så også bliver nu) og ikke her. Over and out.
Tilbage til toppen
Claus [xClaus]Medlem


Indmeldt: Mai 01, 2006
Indlæg: 0
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Okt 23, 2011 10:29 pm    Tråd: Detektorforeningen Tellus' beføjelser. Besvar, med citat

.
Tilbage til toppen
hvk [hvk]Medlem

Odder
Indmeldt: Sep 03, 2006
Indlæg: 25
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Okt 23, 2011 11:33 pm    Tråd: Detektorforeningen Tellus' beføjelser. Besvar, med citat

Tjja.... jeg er da glad for at jeg stadig kan gå med detektor uden at være autoriseret... Egentlig en sjov hobby. På overfladen er alle lige, det er en meget åben og "venlig" hobby, men lige under overfladen er der brødnid, fund snobberi - og nu dette selvbestaltede storhedsvanvid... De første to ting har jeg ofte oplevet - især med min interesse. Nogle fund er ikke "fine" nok og skrot, og hvis ikke man graver mindst en høvdinge begravelse frem om ugen er man ikke professionel... Husk nu det er en HOBBY. Og for nogle kan en håndfuld mønter fra 30´erne være spændende nok. For de fleste mennesker er det at man kan "se" gennem jorden såmænd spændende nok....

Jeg tror at storhedsvanviddet og snobberiet har nået toppen - og jeg henstiller til at man husker, at vi alle har samme interesse, samme "rush" når vi får et "bib" uanset hvor vi går eller hvor dyrt udstyr vi går med.... Og uanset om vi er "autoriserede".... !!!
Tilbage til toppen
Vis ikke tråde ældre end:   
Skriv ny tråd   Besvar indlægget   Printvenlig side     Forum indeksSludrehjørnet Alle tidspunkter er GMT + 1 Timer
Gå til side 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Næste
Side 1 af 9


Gå til:  
Du kan ikke skrive nye indlæg i dette forum
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum
Du kan ikke rette dine indlæg i dette forum
Du kan ikke slette dine indlæg i dette forum
Du kan ikke stemme på afstemninger i dette forum
Du kan ikke tilføje filer i dette forum
Du kan ikke downloade filer fra dette forum