detectingpeople.dk › Forum › Snik snak › Sludrehjørnet › "du har stjålet mine marker!!"
detectingpeople.dk
Udvid/Kollaps indhold Detecting People

Udvid/Kollaps indhold Bruger Info

Velkommen Gæst

Hvem er hvor: 1 Gæster

Forum › Snik snak › Sludrehjørnet › "du har stjålet mine marker!!"
"du har stjålet mine marker!!"
Indlæg vedr. alt mellem himmel og jord...
Gå til side 1, 2, 3  Næste
Skriv ny tråd   Besvar indlægget   Printvenlig side     Forum indeksSludrehjørnet
Vis foregående tråd :: Vis næste tråd  
Forfatter Besked
Michael Sølling Petersen [garand02]Medlem

Vordingbor Danmark
Indmeldt: Mai 23, 2010
Indlæg: 33
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Jun 24, 2012 9:00 pm    Tråd: "du har stjålet mine marker!!" Besvar, med citat

I forbindelse med tråden om Tellus har jeg ikke kunne lade være med at spekulere på spørgsmålet: "Hvor længe er søgejorden ens egen"
Eksempel: En lodsejer har givet en detektor fører lov til at gå på en af hans marker, detektor føreren når måske at gå der 2-3 gange med sin detektor, men finder så en anden mark der er mere interessant.
1-2år efter:
Der kommer en ny detektor fører og spørger lodsejeren om han må gå på disse marker, bonden svarer: "ja det må du godt"
Måske kan bonden godt huske at han gav en anden detektor fører lov for 2 år siden, men tænker: "jeg har ikke set ham i 2 år, måske har han mistet interessen?" eller også svarer han: "nej der går ingen på min marker"
Pludselig er der en der springer ud af busken og siger: "du har stjålet mine marker"
Det er en kedelig situation, en hårdfin grænse, hvad siger i andre til det??
Tilbage til toppen
Claus Thinggaard [Claus]Medlem


Indmeldt: Dec 07, 2007
Indlæg: 117
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Jun 24, 2012 9:09 pm    Tråd: Re: "du har stjålet mine marker!!" Besvar, med citat

Mener der allerede er en tråd om dette emne kan bare ikke huske hvor og hvornår
Tilbage til toppen
Michael Sølling Petersen [garand02]Medlem

Vordingbor Danmark
Indmeldt: Mai 23, 2010
Indlæg: 33
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Jun 24, 2012 9:12 pm    Tråd: Re: "du har stjålet mine marker!!" Besvar, med citat

Meget gerne et link hvis du fiinder den, så jeg kan få stillet nysgerrigheden(-:
Tilbage til toppen
Jacob Andersen [jacan]Medlem

Horns herred Sjælland
Indmeldt: Aug 29, 2008
Indlæg: 145
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Jun 24, 2012 9:24 pm    Tråd: Re: "du har stjålet mine marker!!" Besvar, med citat

hvis lodsejeren giver andre lov til at gå på "mine" marker kan jeg ikke gøre noget ved det, men jeg regner med at folk har den respekt for andre, måske en naivt af mig men man har da lov til at håbe, at de ikke går på markerne når de høre der går en anden.

De marker hvor jeg har gjort gode, fund har jeg en aftale med lodsejeren, at der kun går andre i følge med mig. Disse marker har jeg brugt tid på at finde og har brugt meget tid på at kortlægge.

For at være sikker på at lodsejeren, ved at man stadigvæk er intereserret i hans marker, selvom man ikke har gået der i et stykke tid, må man aflægge ham et besøg og få en snak.

Men man kan ikke blive ved med at have retten til en mark hvor man ikke har gået i flere år og ikke har vist interesse for den over for lodsejeren. Det kræver lidt benarbejde at vedligeholde sine aftaler.
Tilbage til toppen
Allan Franck [Allan]Medlem


Indmeldt: Dec 07, 2007
Indlæg: 61
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Jun 24, 2012 9:28 pm    Tråd: Re: "du har stjålet mine marker!!" Besvar, med citat

Man (jeg) spørger om lov til at søge.Siger samtidig, at jeg nok skal give besked hvis jeg stopper med at søge der. opretholder forbindelsen med lodsejer bl.a. ved at holde ham orienteret om evt. fund, og sikrer mig at aftalen stadig er gældende.
I det hele taget prøver jeg at holde det på et venskabeligt plan, uden id kort, skriftlige tilladelser og andet gøgl.
Jeg fortæller hvorfor jeg er interesseret i området og at gældende regler skal overholdes. forklarer kort hvad reglerne går ud på, og aftaler hvornår der må søges mht. afgrøder, jagt mv.
Desværre er udviklingen gået i retning af foreninger med højtråbende, bedrevidende medlemmer, der prøver at overtage det hele. Men det hører vist til i en anden tråd Smil
Tilbage til toppen
Brian Bechmann (Tidl bruger) [bechmann77]Medlem

Nord fyn
Indmeldt: Feb 28, 2011
Indlæg: 444
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Jun 24, 2012 9:33 pm    Tråd: Re: "du har stjålet mine marker!!" Besvar, med citat

jeg har flere marker end jeg kan nå på et år, derfor har jeg skippet dem, med besked til lodsejer om at kommer der en anden er det ok med mig de får lov da jeg ikke selv har tiden til det mere

I mine øjne bør man jævnligt være i dialog med sine lodsejere, de er jo også nysgerrige
efter hvad man finder i jorden

De lodsejere ved min boplads besøger jeg mindst hver 14 dag og somregelt stikker jeg hovedet ind en gang om ugen
viser dem billeder af fund forklarer situationen vi snakker om udgravningerne osv
så i mine øjne er det vigtigt at holde god dialog samt bekræfte for lodsejer man stadig ønsker tilladelsen

Ligeledes laver jeg den aftale med mine lodsejere at der ikke kommer andre uden min tilstedeværelse end ikke arkæologer
og ser de andre bliver politiet tilkaldt

men har en detektormand tilladelse og besøger han jorden holder man sig væk
har han ikke vist sig i 2-3 år ville jeg nok bede bonden om hans nummer og har han ikke det ville jeg overveje om han har interesse i marken mere. set i et andet perspektiv, hvis han har gået på marken før og opgivet den er der nok ikke det store at finde
Tilbage til toppen
Tommy Olesen [tommy]Medlem

Osted, Lejre Kommune
Indmeldt: Dec 06, 2007
Indlæg: 1090
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Jun 24, 2012 9:43 pm    Tråd: Re: "du har stjålet mine marker!!" Besvar, med citat

Altså - man kan jo ikke give en generel tid på, hvor længe man ikke har gået på en mark, før en anden bare kan overtage den. Fx. frøgræsmarker, der som regel er flerårige - de er næsten umulige at gå på, så længe der er græs på marken. Og hvis man har tilladelse til en bondes 100 tdl., så er det selvfølgelig ikke det hele man går på - noget er sikkert mere interessant end andet. Derfor synes jeg man har pligt til selv at undersøge, om der går nogle eller nogle har søgetilladelse til markerne. Og så kan man jo kontakte dem og spørge.
Tilbage til toppen
René Skjødt [Skjødt]Medlem

9530-Støvring
Indmeldt: Okt 13, 2009
Indlæg: 385
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Jun 24, 2012 9:51 pm    Tråd: Re: "du har stjålet mine marker!!" Besvar, med citat

Grundlæggende er reglen vel, at man med detektor ikke går på marker hvor andre går eller har søgeretten. Det er ikke lodsejeren der har ansvaret, da han måske er fuldstændig ligeglad med hvor mange der går på hans marker, bare de efterlever hans regler.

De etiske gråzoner syntes jeg er: Hvor meget jord kan man tillade sig at have retten til uden at benytte det aktivt ? Jeg kan da hurtigt lave aftale med 10-15 landmænd i mit område og derved afskære alle andre fra at udøve deres hobby her.

Har jeg haft retten til en mark, men ikke gået der i feks. 2 år. Er det så ikke fair, at andre kan finde området via research og få lodsejerens tilladelse uden at jeg kan påberåbe mig de etiske regler ?

Jeg fandt selv ud af at en god bekendt, af mig, havde marker i et område jeg var meget interesseret i. Jeg vidste godt, at der gik andre i området, men ikke at de faktisk havde gået på "min mark". Dette fandt jeg ud af på min 2 tur derud, da jeg talte med en af dem der havde området. Der blev nu ingen problemer ud af det, da det var et flinkt og rart mennesker som jeg i dag har gået med flere gange. Havde han derimod sagt " vi har godt nok ikke gået på marken i flere år, men marken er vores og vi er ligeglade med at du kender lodsejeren privat", skulle jeg så have sagt undskyld og droppet området ?

Et andet eksempel er at min absolut bedste mark ligger ikke så langt fra min bopæl. Lodsejeren har masser af jord, men jeg har kun bedt om dette ene område, da der har været rigeligt arbejde i at søge dette igennem. Er det ok at jeg spørger om resten af hans arealer, så jeg har nok til pensionsalderen. Jeg er 41 i dag og da vi nok først kan gå på pension som 80 årige vil der gå mange år inden andre kan komme til at gå der.

Har ligedes et stykke areal, som jeg har retten til. Jeg har bare ikke gået der ret meget endnu og kommer nok ikke til det de næste mange år. Hvis jeg hører om andre der har fundet et hotspot på disse arealer efter intenst arbejde, er det så ikke fair, at jeg trækker mig istedet for at kræve hævd på marken, da jeg havde tilladelsen først ???

Mener der er mange gråzoner i denne etiske debat og mener man må vurdere fra gang til gang om reglen kan bruges eller der skal menneskelig vurdering til.

Det skal siges at jeg gerne tager kollegaer med på søgetur på mine marker, at mine gode kammerater, fra hobbyen, har ubegrænset rådighed over mine arealer, men at jeg ikke tolererer at "fremmede" bare går der fordi de har set min bil parkeret ved en mark og ved hvad jeg hiver op af jorden.

Det var alt for nu. Kan vi holde denne tråd som generel debat og holde Tellussagen ude af debatten ville det være rart, da nye i hobbyen gerne måtte lære lidt af svarene og debatten generelt.

René Skjødt.
Tilbage til toppen
Håkan [Håkan]Medlem

Eslöv, Sverige
Indmeldt: Jul 04, 2009
Indlæg: 167
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Jun 24, 2012 9:53 pm    Tråd: Re: "du har stjålet mine marker!!" Besvar, med citat

Som svensk vet jag av naturliga skäl (tyvärr) väldigt lite om detta. Som grundregel är det väl alltid bra att ha täta kontakter med lodsejere, inte minst för att se till att man inte går på marker som de av någon anledning (känslig gröda, jakt etc) vill freda för tillfället. Om man håller kontakt och samtidigt ser till att visa upp fynd, så får man nog raskt reda på om andra detekterare intresserat sig för markerna. I de allra flesta fall löser det sig säkert utan större friktion.

Själv går jag för övrigt mest på Tommys marker.
Tilbage til toppen
René Skjødt [Skjødt]Medlem

9530-Støvring
Indmeldt: Okt 13, 2009
Indlæg: 385
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Jun 24, 2012 9:57 pm    Tråd: Re: "du har stjålet mine marker!!" Besvar, med citat

Og imens jeg skrev mit indlæg har flere så svaret på mine spørgsmål inden jeg stillede dem. Det er ikke fordi jeg er fatsvag ( som vi siger i Nordjylland ) I var bare hurtigere end mig.
Tilbage til toppen
Jakob Øhlenschlæger [Heelgrasper]Medlem

Randers
Indmeldt: Dec 07, 2007
Indlæg: 415
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Søn Jun 24, 2012 10:06 pm    Tråd: Re: "du har stjålet mine marker!!" Besvar, med citat

Claus skrev:
Mener der allerede er en tråd om dette emne kan bare ikke huske hvor og hvornår

Måske var den her, du tænkte på, Claus: www.detectingpeople.dk...12633.html

Jeg tror, jeg nogenlunde mener det samme som dengang. Mest af alt fordi der ikke så ud til at komme så mange protester mod det, jeg sagde.
Tilbage til toppen
Terje Roger Olsen [Terje Olsen]Medlem

Elverum
Indmeldt: Feb 19, 2012
Indlæg: 10
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Man Jun 25, 2012 1:23 am    Tråd: Re: "du har stjålet mine marker!!" Besvar, med citat

Nå vet jeg ikke om det er annerledes i Danmark, en i Norge!

Her i Norge, ihvertfall i Hedmark og Oppland har jeg og mine venner i Mjøsen Metallsøkerforening fått tillatelse til å gå på mange jorder. Og mange av tilfellene har vi fått høre at det har vært andre metallsøkere å søkt på jordene før. (Har enda ikke sett noen andre metallsøkere på jorde, utenom en gang) Og det er jo landeier sitt jorde og han/hun bestemmer hvem og hvor mange som skal gå på jorde, og ikke jeg eller andre i Mjøsen. Om det kommer en metallsøker på ett jorde som jeg/vi går på, så kan jeg/vi ikke nekte han å gå der, så lenge han har fått lov av landeier som eier jorde.

Derfor lurer jeg på om det er andre regler i Danmark, siden det virker som om det er kun A og ikke B som får lov, siden A spurte landeier først. Men B har også fått lov av landeier, men da blir A, sur og vil jage bort B. For det kan ikke være mange jorder til nye metallsøkere hvis det er slik man praktiserer det. Men det kan hende det er noe jeg ikke har fått med meg her, og har missforstått hele greia ;)

Håper dere skjønner hva jeg mener :)
Tilbage til toppen
Tommy Olesen [tommy]Medlem

Osted, Lejre Kommune
Indmeldt: Dec 06, 2007
Indlæg: 1090
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Man Jun 25, 2012 6:32 am    Tråd: Re: "du har stjålet mine marker!!" Besvar, med citat

@Terje - der er rigelig jord til alle - også til de nye. Og der er intet juridisk til hindring for, at B går på en mark, som A først har fået lov til at gå på. Men der er nogle etiske regler som siger, at man ikke går på marker, som andre har søgetilladelse til, med mindre de gir lov. At finde de gode marker og lokalisere de gode steder tager ofte langt tid og kræver meget arbejde - derfor er det vel også moralsk forkert, at nogle gør det hårde og slidsomme arbejde, mens andre så bare kommer og høster byttet? Men så skal man selvfølgelig heller ikke søge tilladelser til mere jord, end man kan overkomme eller som er rimeligt, for at man fx. har samling på et helt fundkomplex.
Tilbage til toppen
Brian Bechmann (Tidl bruger) [bechmann77]Medlem

Nord fyn
Indmeldt: Feb 28, 2011
Indlæg: 444
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Man Jun 25, 2012 9:48 am    Tråd: Re: "du har stjålet mine marker!!" Besvar, med citat

det ville i sidste ende også besværliggøre arbejdet for de lokale museer hvis der kommer fund fra 10 personer men fra samme sted

nej det er fint man ikke går på andres marker
så har man styr på hvem man tager med og museet er med på hvad der bliver fundet
Tilbage til toppen
Terje Roger Olsen [Terje Olsen]Medlem

Elverum
Indmeldt: Feb 19, 2012
Indlæg: 10
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Man Jun 25, 2012 10:16 am    Tråd: Re: "du har stjålet mine marker!!" Besvar, med citat

Ok, takk for svar :)
Nå blir det også funnet endel mer Danefe i Danmark, en man gjør her i Norge, selv om vi i Hedmark og Oppland har funnet endel siste 1.5 året som er levert til arkeologene. Og må legge til at arkeologene har nesten ikke fått inn Danefe fra plassene som vi går på, før vi begynte å søke der. Så kan man lure på om de som har gått der før har funnet danefe og beholdt det selv, eller om dem ikke har funnet noe i det hele tatt.

Kan også være at dem ikke har gått så mye og har blitt lei, når dem ikke finner noe. Jeg undersøker jordene nøye og gir ikke opp, selv om det ikke skulle være noe de første turene.

I Danmark, er det vel kanskje mer tetthet med metallsøkere, siden Danmark er mindre land en Norge. Som sagt, jeg har ikke møtt på andre metallsøkere på de jordene som jeg går på, utenom mine søkekamerater som er med, og utenom den ene gangen der jeg har møtt en fyr som ikke vil snakke med meg og andre når han søker. Han trekker seg unna.

Arkeologene vil ha en prat med han, siden han tydeligvis har gjort noe han ikke skulle ha gjort.

men som landeierene har sagt, det er noen år siden de som var å søkte på jorde var der, så da "stjeler" vi heller ikke jorde fra noen andre, mener jeg. Men kommer det en ny metallsøker som ikke har søkt før og går på jorde og har fått lov av landeier, så vil jeg ikke nekte ham. Da vil jeg heller prøve å lære han litt om lover og regler når det gjelder metallsøking, hvis han ikke kan det. Jordene er såpass store, at jeg har ingen problem med å dele med andre metallsøkere. Men som jeg nevnte lenger opp, så finner man mer Danefe i Danmark, og da er man kanskje litt mer obs på hvem som går på jorde?!
Tilbage til toppen
Vis ikke tråde ældre end:   
Skriv ny tråd   Besvar indlægget   Printvenlig side     Forum indeksSludrehjørnet Alle tidspunkter er GMT + 1 Timer
Gå til side 1, 2, 3  Næste
Side 1 af 3


Gå til:  
Du kan ikke skrive nye indlæg i dette forum
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum
Du kan ikke rette dine indlæg i dette forum
Du kan ikke slette dine indlæg i dette forum
Du kan ikke stemme på afstemninger i dette forum
Du kan ikke tilføje filer i dette forum
Du kan ikke downloade filer fra dette forum