detectingpeople.dk › Forum › Snik snak › Sludrehjørnet › 3D-scanning i discountudgaven
detectingpeople.dk
Udvid/Kollaps indhold Detecting People

Udvid/Kollaps indhold Bruger Info

Velkommen Gæst

Hvem er hvor: 1 Gæster

Forum › Snik snak › Sludrehjørnet › 3D-scanning i discountudgaven
3D-scanning i discountudgaven
Indlæg vedr. alt mellem himmel og jord...
Skriv ny tråd   Besvar indlægget   Printvenlig side     Forum indeksSludrehjørnet
Vis foregående tråd :: Vis næste tråd  
Forfatter Besked
Jakob Øhlenschlæger [Heelgrasper]Medlem

Randers
Indmeldt: Dec 07, 2007
Indlæg: 415
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Ons Apr 24, 2013 12:49 am    Tråd: 3D-scanning i discountudgaven Besvar, med citat

Det er vist på høje tid jeg får viderebragt lidt fra et lille vinterprojekt til evt. inspiration. Det bliver dog lidt kortfattet, men så kan folk jo selv arbejde videre :smilewide:

En gang imellem kunne det være rart at kunne gengive detektorfund m.m. i 3D, men til dato er 3D-scannere pænt dyre og man skal nok lede længe efter et sted, hvor man kan få det udført. Det skal nok komme, men næppe de næste par år.

Derfor opdagede jeg til min glæde, at der faktisk eksisterer alternative løsninger, som i det mindste er delvist brugbare. Kort fortalt handler det om, at man tager billeder af noget fra flere forskellige vinkler, lader en computere tygge lidt på billederne, så den finder fælles punkter, regner lidt på forskellen mellem billederne, og vupti får man en 3D-model, evt. ovenikøbet med fotos "svøbt" over.

Princippet bag er en viderebygning af fotogrammetri, som man i mange år har brugt, når man skulle lave landkort baseret på luftfotos. Hvis man vil Google lidt på det, så hedder det sådan noget som Structure from Motion (SfM) og Image Based Modeling (IBM).

Der findes professionelle, dyre computerprogrammer til det. Fx PhotoModeler, der koster ca. 10.000 kr. Dem springer jeg lige let hen over. Gratis programmer er mere interessante. Her findes der en del, der mildt sagt er lidt bøvlede rent faktisk at få installeret og få til at fungere, selvom de helt sikkert er glimrende. Fx VisualSFM, MicMac – Apero (fransk) og Python Photogrammetry Toolbox. På et eller andet tidspunkt regner jeg med at skulle eksperimentere mere med sidstnævnte, men indtil videre har jeg opgivet.

Derimod findes der et glimrende lille program fra AutoDesk, nemlig 123D Catch, som jeg eksperimenteret lidt med med: www.123dapp.com/catch . Under "How-To" øverst på siden findes der en række fine video-tutorials til programmet, så jeg vil springe en mere detaljeret gennemgang over. Skulle nogen prøve programmet af og have problemer, så vil jeg dog selvfølgelig gerne prøve at hjælpe.

Lidt bemærkninger er dog på sin plads. Programmet fungerer ved, at fotos bliver lagt op på en server, hvor beregninger foretages. Altså sådan noget nymodens cloud-computing. De bliver (så vidt jeg ved) automatisk nedskalleret til 3 MP, så man kan med fordel sætte ens kamera til at "nøjes" med den opløsning, da større fotos bare vil gøre, at det tager længere tid at uploade dem.

Når man tager billederne, er det vigtigt, at man bevæger sig rundt om det, man fotograferer, og ikke flytter det eller roterer det i stedet. Det gør nemlig programmet helt rundforvirret. Man kan dog godt fx rotere en genstand, men det kræver, at man får skabt en illusion af, at man bevæger sig rundt om den. Fx ved at sørge for helt ensartet baggrund og at belysningen ikke "afslører", at man roterer genstanden. IKEA har en smart drejebakke, hvis man vil eksperimentere med den metode: www.ikea.com/dk/da/cat.../90074483/

Hård belysning er heller ikke alt for godt. I sagens natur kan programmet ikke rigtig gætte, at en knaldsort skygge ikke er solid, og så lave den en model af skyggen.

Som med så meget andet gælder det, at kvaliteten af det færdige produkt ikke bliver bedre end kvaliteten af det, man har lavet det af. Altså skal der gode, skarpe fotos til. Og det er svært at få et resultat helt i top ved små genstande, så indtil videre er det ikke den endelige løsning til fundfotografering. Til gengæld er det fantastiske, at man faktisk med teknikken kan "3D scanne" en hel bygning.

Og så må det være nok snak og tid til nogle eksempler. Jeg har indtil videre afprøvet teknikken på nogle stenskulpturer ved kirker (stenhoveder og en granitportal), en runesten, et forstenet søpindsvin og en knap med nogle "dutter", som kan være lidt svære at få gengivet ordentlig ved almindeligt foto. De kan ses her (fungerer bedst i Google Chrome): www.123dapp.com/MyCorn...6/projects

Stenhovedet, som har en indridset figur ved siden af, der ser ud til at forsøge at hugge hovedet af, har jeg arbejdet lidt videre med. Man kan nemlig eksportere modellen som en trådnetsfigur (mesh). Den har jeg så hentet ind i et gratis program til 3D-modeller (Blender) og beklædt med en ensfarvet overflade (kunne også beklædes med alle mulige andre overflader, men jeg ville gerne gøre det neutralt). Herefter er sat et par lamper på i programmet, sådan at der bliver lidt skygger. Og altså sådan, at man ser den "rå" 3D-model. Som det fremgår af det "screenshot", jeg har taget, så har 123D Catch altså fanget den indridsede figur temmelig nøjagtigt, ikke bare farveforandringen pga. skyggerne.
Tilbage til toppen
Vis ikke tråde ældre end:   
Skriv ny tråd   Besvar indlægget   Printvenlig side     Forum indeksSludrehjørnet Alle tidspunkter er GMT + 1 Timer
Side 1 af 1


Gå til:  
Du kan ikke skrive nye indlæg i dette forum
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum
Du kan ikke rette dine indlæg i dette forum
Du kan ikke slette dine indlæg i dette forum
Du kan ikke stemme på afstemninger i dette forum
Du kan ikke tilføje filer i dette forum
Du kan ikke downloade filer fra dette forum