detectingpeople.dk › Forum › Funddebatten › Vores hobby › Skattejæger
detectingpeople.dk
Udvid/Kollaps indhold Detecting People

Udvid/Kollaps indhold Bruger Info

Velkommen Gæst

Hvem er hvor: 1 Gæster

Forum › Funddebatten › Vores hobby › Skattejæger
Skattejæger
Hvordan ser omverdenen på vores hobby?
Gå til side 1, 2  Næste
Skriv ny tråd   Besvar indlægget   Printvenlig side     Forum indeksVores hobby
Vis foregående tråd :: Vis næste tråd  
Forfatter Besked
julian paulsen [julianP]Medlem

århus
Indmeldt: Aug 14, 2013
Indlæg: 49
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 8:58 pm    Tråd: Skattejæger Besvar, med citat

Nu hvor snakken går om fremtiden for vores hobby, bliver der i andre indlæg hevet en masse problemstillinger på bordet til debat. I den forbindelse, samt mange andre, støder man på folk herinde der nævner "skattejægere", og ofte i en tone der får det til at lyde som noget fanden har skabt.
Dette har siden jeg stødte på ordet i denne sammenhæng undret mig, da jeg egentlig selv synes at det vi laver er at lede efter glemte/tabte skatte enten i form at gamle fortidslevn, fibler, en 20´er på stranden, gamle mønter osv.

I min tid her på siden har jeg erfaret at man typisk proffilerer sig som amatørarkæolog der udelukket kun går med detektor for historiens skyld. Ofte kan man læse at der er en generel utilfredshed med Natmus´ effektivitetsniveau og at de er alt for langsomme til at behandle de indsendte genstande.

Så er det jo at jeg tænker... Når man nu i forums ytrer at man kun går med detektor for historiens skyld, at man generelt ser ned på de såkaldte "skattejægere", at man synes behandlingstiden er for sløv på museerne Men man stadig med glæde modtager sin danefæ-godtgørelse, ja så er det jeg kommer til at tænke på ordsproget "du skal ikke kaste med sten hvis du selv bor i et glashus"

Nu er det ikke for at udstille enkelte personer herinde, men mon ikke de fleste garvede har indleveret 100++ danefæ, og hvis de alle har udløst en dusør (Hvilket man jo ikke rigtig er interesseret i, da det jo er for historiens skyld man går) så er det rigtig mange penge der går direkte ned i lommen på den enkelte detektorfører.
Penge som jeg i min optik burde sige nej tak til og donerer til museerne sådan at fx behandlingstiden på danefæ o.lig. kunne nedbringes, da dette jo fremmer den historie/hobby man brænder for.

Lad det være sagt med det samme, at jeg på ingen måde har noget imod at man modtager danefæ-godtgørelse og at man til og med er stolt af at have indleveret en genstand der har udløst en dusør, eller at man for den sags skyld har solgt en gammel mønt.
Jeg synes bare tendensen herinde er at der ofte bliver som nævnt tidligere; "kastet med sten i det forkerte hus"

Jeg har desværre ikke været medlem på siden særlig længe og er derfor nok gået glip af diverse tidligere diskussioner om emnet "skattejægere" så hvis der er nogen der ligger inde med en god forklaring på min problemstilling, fra tidligere, så kunne jeg godt tænke mig at hører lidt om det.
Tilbage til toppen
René Skjødt [Skjødt]Medlem

9530-Støvring
Indmeldt: Okt 13, 2009
Indlæg: 385
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 9:22 pm    Tråd: Re: Skattejæger Besvar, med citat

Vil lade andre kommentere på indlæggets dybere mening, men blot konstatere at jeg kalder mig selv for Detektorfører.

Skattejæger er negativt ladet og misbrugt på det skammeligste af pressen.
Amatørarkæolog lyder lidt for pralende, for en nordjyde som mig, så detektorfører eller detektormand, som museet kalder os heroppe, er tilpas neutralt.

Men er jeg jæger uden ordet skatte ? Ja i høj grad.....Jagt, lystfiskeri, metaldetektering er vel alle udspringere af vores fortid som jægere og samlere, eller ?

Jeg har i hvert fald lidt den samme følelse, om jeg venter på den rette lyd i ørene og graver genstanden op, eller venter på at proppen bliver trukket under vand og jeg kan give modhug og se hvad der er i den anden ende af linen.
Tilbage til toppen
julian paulsen [julianP]Medlem

århus
Indmeldt: Aug 14, 2013
Indlæg: 49
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 9:53 pm    Tråd: Re: Skattejæger Besvar, med citat

Men hvilket link er det pressen har lavet med "skattejagt" og detektorfolket?
Der er tydeligvis noget jeg ikke har fanget.
Tilbage til toppen
René Skjødt [Skjødt]Medlem

9530-Støvring
Indmeldt: Okt 13, 2009
Indlæg: 385
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 10:10 pm    Tråd: Re: Skattejæger Besvar, med citat

Tanker om de forskellige begreber kunne være....

Skattejæger beskriver kun den del af hobbyen, der går ud på at finde en skat og få penge for den...og tegner dermed et lidt unuanceret/selvisk billede af os.

Amatørarkæolog beskriver måske en lidt kedelig støvet type, der sidder og graver et potteskår ud med teske og børste.........og så ovenikøbet på amatørbasis. Det vil sige uden at få penge for det....( Set med omverdenens øjne ).

Ja... jeg vil da gerne finde en skat og jeg vil da også gerne have min godtgørelse for den.

Men hobbyen dækker over så meget andet: Samværet, naturen, jagten, godtgørelsen, bevarelsen osv.......Derfor er jeg detektorfører indtil videre....
Tilbage til toppen
Henrik [Henrikras]Medlem

DK
Indmeldt: Jun 26, 2012
Indlæg: 250
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 10:18 pm    Tråd: Re: Skattejæger Besvar, med citat

Julian... Prøv og google "Skattejæger med Metaldetektor" eller "skattejagt med Metaldetektor" - ellers prøv og søg på TV stationerne og de forskellige aviser med samme ord eller andre kombinationer. Du vil blive overrasket.
Tilbage til toppen
Tommy Olesen [tommy]Medlem

Osted, Lejre Kommune
Indmeldt: Dec 06, 2007
Indlæg: 1090
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 10:27 pm    Tråd: Re: Skattejæger Besvar, med citat

@julian - det kommer jo nok an på, hvordan du definerer en skat. Hvis du mener en 20'er på en strand og en enkelt fibel er en skat, så er du vel skattejæger. Men i mine øjne er en skat en større samling af genstande, som repræsenterer en vis værdi. Og sådan tror jeg mange opfatter dette ord. Og hvis du kun går efter det (der gir stor danefægodtgørelse) og er ligeglad med alle de små genstande og fragmenter, som vi ikke får noget for, så er du i mine øjne en skattejæger. Men heldigvis er det vel kun et fåtal, der opfører sig sådan - tror ikke problemet er så stort.
Og fordi man sir, at man mest går for historiens skyld, skulle man da være et skarn, hvis man ikke tog imod den danefægodtgørelse, som man lovmæssig er berettiget til. Det drejer sig vel for de fleste kun om nogle få hundrede kroner om året.
Tilbage til toppen
julian paulsen [julianP]Medlem

århus
Indmeldt: Aug 14, 2013
Indlæg: 49
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 10:37 pm    Tråd: Re: Skattejæger Besvar, med citat

Henrik der må være nogle konkrete eksempler på dårlig omtale fra pressen. ikke fordi du skal gøre arbejdet for mig, men har tjekket de 2 første sider igennem googles resultater, søgt "skattejæger med metaldetektor"

Tommy. så det er i orden at tage lidt, over lang tid, men ikke købe en detektor for at finde the mother load? forstå mig ret, det er ikke for at være pessimistisk, men hvor går grænsen imellem at være skattejæger og amatørakæolog? er det fordi at ordet skattejæger er presse.skabt?
Tilbage til toppen
Tommy Olesen [tommy]Medlem

Osted, Lejre Kommune
Indmeldt: Dec 06, 2007
Indlæg: 1090
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 10:52 pm    Tråd: Re: Skattejæger Besvar, med citat

@julian - prøv at læse hvad jeg skriver. En skat er en større samling af genstande, fx. mønter, der er tabt/nedlagt samlet (måske større enkeltgenstande i guld eller sølv også skal med her)? Det vi finder ved detekting på markerne er jo som regel enkeltfund og mange af de ting er jo små fragmenter, bly- eller bronzeklumper o. l., der mange gange ikke gir nogen form for godtgørelse. Så der er stor forskel på skattejæger og amatørarkæolog i min optik. Skattejægeren går efter den store gevinst, mens amatørarkæologen prøver at finder alle brikkerne til det store puslespil og tar selvfølgelig den danefægodtgørelse, der skulle falde af. Men det er ikke det der er drivværket.
Tilbage til toppen
julian paulsen [julianP]Medlem

århus
Indmeldt: Aug 14, 2013
Indlæg: 49
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 11:09 pm    Tråd: Re: Skattejæger Besvar, med citat

Jeg mener bare at hvis man er så hooked på at få brikkerne på plads i det store historiske billede, og det er det der driver værket, så lader man da sin godtgørelse falde til museerne som jo er dem der sætter de brikker sammen i/vi sender ind. der er jo tydeligvis alt alt for lang behandlingstid.

Hapset direkte fra allan faurskovs side om danefæ budgettet.

----Lidt baggrundsinformation: Nationalmuseets årlige budget til danefægodtgørelse har i årevis ligget på kr. 400.000. Det fremgår af Nationalmuseets regnskaber, som er tilgængelige på Nationalmuseets hjemmeside.

I virkeligheden er der dog i de senere år udbetalt over 1.000.000 pr. år, på forventet (og opnået) efterbevilling via tillægsbevillingsloven. I 2011 blev der fx udbetalt kr. 1.252.900 (se side 12 i 2011-regnskabet), altså mere end det tredobbelte af budgettet.

Det har altså i flere år været en svær opgave for Nationalmuseet at få danefæ-midlerne til at slå til på grund af det stigende antal indleveringer, som i høj grad skyldes metaldetektoramatørarkæologernes støt stigende succes.----

Ud fra denne bid vil jeg ikke mene din påstand om det er få hundrede kroner det drejer sig om der bliver sendt ud i dusør. og med lidt logisk tænkning kan man nok komme frem til det ikke er den naive skattejæger der i sin iver har købt en detektor, der hiver kronerne ind på kontoen, nej, det er efter min overbevisning dem der har erfaringen, de gode marker, det rigtige udstyr, tålmodigheden osv. osv.

dette er ikke forkert i mine øjne, jeg synes bare jeg mangler lidt åbenhed om det, når nu der er så stor fokus på de "farlige" skattejægere
Tilbage til toppen
Henrik [Henrikras]Medlem

DK
Indmeldt: Jun 26, 2012
Indlæg: 250
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 11:09 pm    Tråd: Re: Skattejæger Besvar, med citat

Julian.... Mange ser ordet Skattejæger som et problem, Bl.a fordi at omtale i pressen lokker naive nye til at tro at det er nemt at finde "skatte". Det er en af årsagerne til at Skattejæger er det mest diskuteret specifikke ord i hobbyen.
Forestil dig en avis omtale erhverve 20 nye til hobbyen og 15 af dem fiser rundt på må og få uden vide / gøre nogen ting rigtigt... Det trækker ned og skaber problemer i det samlet billed. Derfor er presseomtale der sælger bandlyst med ordet Skattejæger.
Alt det andet du er inde på, er diskuteret fra A til Z en million gange.. Bare søg lidt i gamle indlæg, så har du et par timers læsning.
Personligt er jeg "græsk katolsk" hvilket ord andre kalder mig og min hobby..(Skattejæger vil altid være her og bedre at bruge krudtet mere konstruktivt) . Jeg er så på René s hold og er detektorfører, hvis nogen spørger eller læser visit kortet, og de Danefæ godtgørelse jeg modtager, de investeres i bedre udstyr og slidtage på udstyr, plus lidt vin til lodsejerne.
Tilbage til toppen
Steen Agersø [agersoe]Medlem

Ærø
Indmeldt: Dec 06, 2007
Indlæg: 497
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 11:10 pm    Tråd: Re: Skattejæger Besvar, med citat

Mit syn på sagen kan beskrives med et citat.
En eller anden fra detektormiljøet sagde engang (husker ikke hvem?) efter at have fundet en skat.
Jeg vil ikke kaldes "skattejæger", men I må godt kalde mig "skattefinder".

... og hvad er så forskellen?

Jo, "skattejægeren" bruger AL sin tid på at finde den (ene) store skat (og finder den måske aldrig).

Metaldetektiven / detektorføreren (skattefinderen) søger møjsommeligt og registrerer alt af interesse, også de mange små og undseelige fund, som kun en arkæolog kan glæde sig over :smilewide: ... og en eller anden dag "belønnes" han måske ved fundet af en skat på grund af hans flid.


Sidst rettet af Steen Agersø [agersoe] den Fre Dec 13, 2013 12:59 pm, rettet 1 gang
Tilbage til toppen
Brian Bechmann (Tidl bruger) [bechmann77]Medlem

Nord fyn
Indmeldt: Feb 28, 2011
Indlæg: 444
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Tor Dec 12, 2013 7:04 am    Tråd: Re: Skattejæger Besvar, med citat

Hvad er en skat egentlig

er det guld og sølv
er det de timer vi bruger i marken i godt selskab med ligesindede
er det den historie vi opklarer
er det den kulturarv vi redder fra det moderne markbrug

Vi er alle sammen i en eller anden form passionerede skattejægere
men i vore tider forveksles skattejagt guldgravere som noget negativt
se på det stigende antal auktioner af uerstattelige kulturarvs genstande som div auktionshuse sælger
tag denne her som et skræk eksempel

www.fyens.dk/article/2...ortidsfund


DETTE sker desværre også i vores kredse, adskillige husker sikkert de famøse 29
borgerkrigsmønter på lauritz com for nogle uger siden
uden at udtale mig for meget kan jeg blot sige at de nok stammede fra en detektor i dk
en sådan type er i min optik en sand >>SKATTEJÆGER<<
han gør det for mammon og er med til at sværte hobbyen til og understrege at ordet skattejæger er noget skidt noget

Jeg selv betragter mig som Amatørarkæolog og passioneret "skattejæger" jeg jagter rundt på marken efter kultur skatte og historiske skatte fra en svunden tid

Problematikken er når folk læser aviser om ulovligt salg af danefæ
det sorte marked for kulturarvs genstande
og så ser i avisen at en amatørarkæolog = Skattejagt
så kan de ikke skelne imellem de forskellige begreber
dette ikke fordi de er dumme, men simpelthen af mangel på viden

Jeg vil derfor foreslå at man i indslag og artikler fra medierne dette hvad enten det er i studiet eller i felten
simpelthen stiller det som et krav inden optagelse at man er amatørarkæolog
og under ingen omstændigheder vil høre ordet skattejæger eller guldgraver

Det respekterer de se evt disse link fra Fyn af

www.tv2fyn.dk/article/...o_id=64642

www.tv2fyn.dk/arkiv/20...autoplay=1

www.tv2fyn.dk/article/...nd-paa-Fyn

politiken.dk/kultur/EC...gt-aeldre/

www.fyens.dk/article/2...kingetiden

De vil jo gerne have historien
og det er som bekendt ham der har grisen der sætter prisen
og derfor kan i forlange at blive omtalt som amatørarkæolog

Med disse ord vil jeg lave morgenmad til alle de glade Amatører der besøger mig i dag
samt den geologiske undersøgelse af den fynske boplads med jord radar
Tilbage til toppen
julian paulsen [julianP]Medlem

århus
Indmeldt: Aug 14, 2013
Indlæg: 49
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Tor Dec 12, 2013 1:10 pm    Tråd: Re: Skattejæger Besvar, med citat

tak for indputs.

hav en super tur i marken med de andre, Brian.
super initiativ, og ville elsket at ha været med hvis muligheden var der..
Tilbage til toppen
Thosland [JanH]Medlem

Thosland
Indmeldt: Mai 16, 2013
Indlæg: 143
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Fre Dec 13, 2013 8:29 am    Tråd: Re: Skattejæger Besvar, med citat

@ Brian - du rammer hovedet på sømmet, hvad angår begrebet 'skattejæger' kontra 'amatørarkæolog' (og lign.) Thumbsup
Det gælder både detektorførernes (neutral betegnelse) egen selvforståelse og offentlighedens syn på os.
Og det er fuldstændig korrekt, at det er de enkelte personer, der evt. kommer i kontakt med medierne, der i mangel på et samlende organ for detektorfolket må sørge for at misforståelsen ikke opstår, og gøre journalisten klart, at skattejæger-betegnelsen er misvisende og kan misforstås af den såkaldt almindelige læser.
At der så i England er et velrenommeret magazine der bærer netop denne titel, afspejler måske, at offentligheden dér er bedre oplyst om forskellen - eller at 'skattejæger' vitterlig bare er mere sexet end am-a-tør-ar-kæ-o-log i den brede optik Tnke
Tilbage til toppen
Thosland [JanH]Medlem

Thosland
Indmeldt: Mai 16, 2013
Indlæg: 143
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Fre Dec 13, 2013 9:47 am    Tråd: Re: Skattejæger Besvar, med citat

Jeg tillader mig at erindre læserne om hele danefæ-ordningens udspring og foreløbige historie (som jeg selv i al beskedenhed har bidraget med en god bid til) :

da.wikipedia.org/wiki/Danef%C3%A6

Bemærk citatet:

"skal imod at samme til Vores rentekammer behørigen indsendes, derfor af Vores kasse nyde, efter dets værd fuldkommen betaling...." (min fremhævning). Cirkulæret af 1752 er det juridiske grundlag for den nuværende lovgivning på området.
Tilbage til toppen
Vis ikke tråde ældre end:   
Skriv ny tråd   Besvar indlægget   Printvenlig side     Forum indeksVores hobby Alle tidspunkter er GMT + 1 Timer
Gå til side 1, 2  Næste
Side 1 af 2


Gå til:  
Du kan ikke skrive nye indlæg i dette forum
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum
Du kan ikke rette dine indlæg i dette forum
Du kan ikke slette dine indlæg i dette forum
Du kan ikke stemme på afstemninger i dette forum
Du kan ikke tilføje filer i dette forum
Du kan ikke downloade filer fra dette forum