detectingpeople.dk › Forum › Funddebatten › Funddebatten › Detektorforeninger???
detectingpeople.dk
Udvid/Kollaps indhold Detecting People

Udvid/Kollaps indhold Bruger Info

Velkommen Gæst

Hvem er hvor: 1 Gæster

Forum › Funddebatten › Funddebatten › Detektorforeninger???
Detektorforeninger???
Debatområde for fundregistreringer, ID etc.
Gå til side 1, 2  Næste
Skriv ny tråd   Besvar indlægget   Printvenlig side     Forum indeksFunddebatten
Vis foregående tråd :: Vis næste tråd  
Forfatter Besked
tommy [xtommy]Medlem


Indmeldt: Apr 30, 2006
Indlæg: 0
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Man Okt 19, 2009 3:57 pm    Tråd: Detektorforeninger??? Besvar, med citat

[html] Det er vel op til den, der ønsker at begive sig ud i landskabet med detektor, at sætte sig ind i love og regler herfor. Det kan da aldrig være foreninger og sælgere af detektorudstyr, der skal gøres ansvarlige herfor.  Og det med, at bare fordi man én gang har afleveret et stk. danefæ, så skulle man registreres hos museet og med på kommende opgaver. Jeg tror mange museer ville have sig frabedt. Og er der endelig, som Jannick efterlyser, brug for et større antal, ja, så kender de 3 registrede vel hver især 2 andre detektorfolk, som de kan trække på. Og så er der lige pludselig ikke 3, men 9 folk til rådighed. Det lykkedes da Thor at samle ca. 60 detektorfolk til Lollandsturen, ved at henvende sig til 8 - 10 detektorfolk i landet. [/html]
Tilbage til toppen
agersoe [xagersoe]Medlem


Indmeldt: Mar 30, 2008
Indlæg: 0
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Tir Okt 20, 2009 1:53 am    Tråd: Detektorforeninger??? Besvar, med citat

[html] <br />Jeg er fuldstændig enig med Tommy.<br />Loven i Danmark en helt entydig, og det kan ikke være en forudsætning, at man er med i en forening.<br />Jeg følger debatten i Tyskland nøje, på et forum, som jeg er medlem af der. Der er det sådan, at man skal have en officiel tilladelse "Genemigung" for at måtte gå med detektor. Denne udstedes af museerne og de regionalt ansvarlige arkæologer, og de er ikke fedtede med dem, skulle jeg hilse at sige.<br />Det skaber en masse "fnidder" og konflikter, for man kan så beskylde hinanden for sammenspisthed, snyd og nepotisme.<br />Det er den FORKERTE vej at gå.<br />Vi skal i stedet være pavestolte af vores egen danefæ-lovgivning, som er en form for frihed under ansvar, som jeg godt kan fortælle jer, at de misunder os i Tyskland, og i øvrigt også andre steder i Europa. [/html]
Tilbage til toppen
Jack [xjacan]Medlem


Indmeldt: Aug 24, 2008
Indlæg: 0
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Tir Okt 20, 2009 2:07 am    Tråd: Detektorforeninger??? Besvar, med citat

Jeg tror heller ikke at muserne er interesseret i at skulle bestemme hvem der kan gå med detektor i deres ansvarsområde. Det ville kun skabe uheldige situationer for dem.
Tilbage til toppen
Skovbo [xSkovbo]Medlem


Indmeldt: Mai 01, 2006
Indlæg: 0
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Tir Okt 20, 2009 5:37 am    Tråd: Detektorforeninger??? Besvar, med citat

Jeg er fuldkommen enig med Tommy og Sumsar, man skal passe på med registrering og kontrol mig her og der. Det er trods alt en hobby, og en dejlig hobby!
Tilbage til toppen
Allan [Kingfisher]Medlem


Indmeldt: Apr 10, 2007
Indlæg: 0
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Tir Okt 20, 2009 7:24 am    Tråd: Detektorforeninger??? Besvar, med citat

Også enig,så derfor vil jeg godt lige gentage hvad jeg tidligere har skrevet andetsteds.
Museum Sønderjylland tilbyder detektorfolk at få en skrivelse, hvori der står at man "samarbejder" med museet og overholder gældende lovgivning. Dette har den fordel, at skrivelsen kan bruges som en slags bevis på ens "troværdighed" overfor lodsejere. Og samtidig forpligter det jo også, at man har sagt ja til at blive registreret. Mener det er en rigtig god måde at gøre tingene på.
MEN ovenstående er kun et tilbud fra Museet. Der er selvfølgelig ingen tvang. Og sådan skal det også være. Der skal være plads til "den mindre seriøse", der går en hyggetur med detektoren og afleverer sit fund, sammen med en forklaring på hvor fundet er gjort.
Hvor meget man vil gøre ud af registrering,indmåling med Gps mv., må være op til den enkelte.
Tilbage til toppen
Arne [xArne]Medlem


Indmeldt: Feb 01, 2009
Indlæg: 0
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Tir Okt 20, 2009 4:18 pm    Tråd: Detektorforeninger??? Besvar, med citat

Jeg er fuldstændig enig med dig Allan.
Tilbage til toppen
Heelgrasper [xHeelgrasper]Medlem


Indmeldt: Aug 02, 2006
Indlæg: 0
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Tir Okt 20, 2009 8:49 pm    Tråd: Detektorforeninger??? Besvar, med citat

[html] For en god ordens skyld, så må jeg hellere lige tilkendegive, at jeg er grundlæggende enig med Tommy, med de mindre bemærkninger, Hans giver udtryk for. Modellen fra Sønderjylland, som Allan, beskriver synes jeg på sin vis er helt okay, men den lægger meget over på museets skuldre, som ikke behøver ligge der. Fx er det jo svært for museet, selv efter en eller to afleveringer, at have nogen anelse om, om de kan stå inde for detektorbrugeren. Hvis det derimod kan lade sig gøre at finde en troværdig detektorbruger eller to, der vil stå for en detektorgruppe, så kan de bedre stå for at sørge for, at nye brugere bliver hjulpet på vej ind i hobbyen og lært både det lovgivningsmæssige (også tricky ting som at en mønt fra 1600-tallet ikke er danefæ, men to fundet sammen er) og de etiske spilleregler (fx hvordan man holder sig på god fod med en lodsejer). Mit indtryk er, at en del museer trækker på lige præcis en enkelt detektorbruger, når de har brug for assistance. Fx brugte (bruger?) Djurslands Museum mig bekendt samme person gennem 20 år til samtlige opgaver. For en ny detektorbruger på Djursland ville det have krævet (kræver det?) en hel del, hvis man skulle være interesseret i at få en fod indenfor. Ikke bare i at være god til at overholde lovgivningen, bruge detektoren og vise rettidig omhu, men også med at føre sig frem og dybest set skubbe en medbruger lidt til side. Her ville det efter min mening alt andet være lidt nemmere og knap så anmassende, hvis man som ny bruger kunne kontakte en detektorgruppe, komme med på et par fællesture og herefter stille og roligt en gang imellem komme med, når museet skulle bruge assistance. Vil man hellere passe sig selv, så kan man jo frit gøre det. Der er er sådan set heller ikke noget i vejen for, at museet kan bruge sådanne "løsgående" detektorbrugere, men hvis der eksisterede en detektorgruppe, ville det blot være mere naturligt for museet først og fremmest at trække på dem. Nu skal jeg passe på med at udtale mig om noget, jeg ikke ved så meget om, men det er da fx mit indtryk, at uorganiserede detektorbrugere på Bornholm kun i yderst begrænset omfang bliver brugt af museet derovre, som tilgengæld jævnligt trækker på de organiserede. Fra min side er det kun tænkt som en hjælp til at få nye brugere hurtigst og bedst muligt i gang, også med at hjælpe museerne, og mindske bøvlet fra museernes side med kontakt til detektorbrugerne. Tanken er selvfølgelig også præget af, at jeg af natur er mere administrator og integrator end producent og entreprenør (iværksætter) for nu at bruge Ichak Adizes' betegnelser (fx beskrevet her). [/html]
Tilbage til toppen
Allan [Kingfisher]Medlem


Indmeldt: Apr 10, 2007
Indlæg: 0
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Ons Okt 21, 2009 2:48 am    Tråd: Detektorforeninger??? Besvar, med citat

@Heelgrasper.Fint indlæg. Må så lige færdiggøre mit eget indlæg, da jeg ikke fik hele historien flyttet med her over i forummet.
For at få den nævnte skrivelse, kræves der at man bliver medlem af den lokale amatør-arkæologiske forening. I foreningen er der en detektorgruppe, der bl.a. arrangerer fællesture og i mange tilfælde formidler kontakten mellem museeet og medlemmerne f.eks. i forbindelse med afsøgning af udgravninger.
Tror det er en rigtig god ordning. At jeg så personlig mener, at ordningen/ samarbejdet ikke bliver udnyttet optimalt, er en anden side af sagen. Håber det kommer efterhånden, så begge parter får optimalt udbytte af samarbejdet.
Tilbage til toppen
tommy [xtommy]Medlem


Indmeldt: Apr 30, 2006
Indlæg: 0
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Ons Okt 21, 2009 4:18 am    Tråd: Detektorforeninger??? Besvar, med citat

For mig lyder det alt for bureaukratisk, når det gælder samarbejde med et museum i forbindelse med fx. udgravninger. Så jeg forstår godt de museer, der har en fast stab af deterfolk tilknyttet. Og det fungerer vel også udemærket. At det så måske er svært for nye at komme ind er måske rigtig nok. Men det er vel museerne, der i den sidste ende bestemmer, hvem de vil have til at gå for sig.
Tilbage til toppen
agersoe [xagersoe]Medlem


Indmeldt: Mar 30, 2008
Indlæg: 0
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Tor Okt 22, 2009 5:49 am    Tråd: Detektorforeninger??? Besvar, med citat

[html] <br />Jeg vil lige minde om, at der er steder, hvor det at være med i en forening, som man føler repræsentere en, er en umulighed.<br />Vi søgere på Ærø er et godt eksempel. Vi er ganske enkelt ikke mange nok !<br />Det, at vi ikke har en forening forhindrer ikke, at vi har et glimrende samarbejde med museet.<br />Det er helt fint for mig, at nogen, når man er mange, vælger at organisere sig i en forening, som så har mulighed for at lave fællesarrangementer, udgive blade og have hjemmesider osv.<br />Men jeg vil tillade mig at tale kraftigt imod, at det nogensinde skulle blive sådan, at museerne (måske lovgivningen) kunne komme til at forlange sådanne medlemskaber, for at udstede tilladelser til at søge med detektor.<br />Det ville ødelægge en god hobby og gode samarbejder med museerne for nogen af os !!! :-( [/html]
Tilbage til toppen
tommy [xtommy]Medlem


Indmeldt: Apr 30, 2006
Indlæg: 0
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Tor Okt 22, 2009 6:14 am    Tråd: Detektorforeninger??? Besvar, med citat

HØRT !
Tilbage til toppen
Heelgrasper [xHeelgrasper]Medlem


Indmeldt: Aug 02, 2006
Indlæg: 0
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Tor Okt 22, 2009 9:04 am    Tråd: Detektorforeninger??? Besvar, med citat

Helt enig med Agersø. Foreninger m.m. skal være til for detektorbrugernes skyld (og museernes), ikke omvendt. Selv for en bureaukrat som mig, så giver det ingen mening at begynde at organisere sig, hvis man kun er fem detektorbrugere i et område. Så kan der højst blive tale om, at man lige har hinandens mobilnumre og evt. en aftale om, at museet godt må henvise nye brugere til en eller to af de erfarne, som gerne vil hjælpe dem lidt igang.
Tilbage til toppen
Paracelsus [xParacelsus]Medlem


Indmeldt: Mar 18, 2008
Indlæg: 0
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Tor Okt 22, 2009 2:50 pm    Tråd: Detektorforeninger??? Besvar, med citat

Det kunne være, at jeg kulle kommentere nu, da det var mig, som startede hele tråden.
En detektorforening er vel til for at organisere en stor gruppe mennesker, med en fælles interesse. Fra en sådan forening kan man hente hjælp og erfaring, samt gå ture med andre.
Museerne er jo bare en stedet, hvor man deponerer sine fund, i fælles sag om bevaring af kulturarv. Dette er vel så essensen af at gå med detektor.
Når jeg undrer mig over, at museet siger, at de kun kender en håndfuld folk, som kommer med danefæ, så er det fordi, jeg ved, at der lidt flere personer, i et større lokalt område, som går i mit område.
Der er også nogle, som klart har meldt ud, "at museet sgu ikke skal ha' nogle af deres fund". Men hvad med resten?!
Det er sandt, at foreningerne ikke er til for museerne, men i "jagten" på kulturarven ville det jo være ideelt, hvis parterne kunne samarbejde om forskellige projekter?
Ã…rsagen til at jeg startede tråden er denne:

Jeg var Sydvestsjællands Museum (SVM), og fik en snak om det netop overståede Jernalder symposium SJ09.
Man har, med dette symposium, forsøgt at finde ud af, hvad status, omkring Jernalderen i Danmark, er, udfra de resultater, som 7-8 sjællandske museer har opnået siden 1990, hvor man holdt det første symposium.
Jeg var tilmeldt, men kunne desværre ikke deltage.
Resultatet blev, at man, på Sjælland, har en masse resultater fra Før-romersk Jernalder, bla. bopladser, gravgenstande m.m. Det samme gælder for Romersk Jernalder.
Man har også en masse resultater fra Vikingertiden, men der mangler langt flere resultater fra perioden 400 til 800.
Vi finder fibler og handelspladser, men alt, hvad vi finder er enkeltfund. Man har ingen bopladser, man har ingen gravpladser, men ingen spor som indikerer, at her og der har vi bopladser fra Germansk Jernalder. Og man ved ikke med sikkerhed, hvor man skal lede. Det er her, vi detektorfolk kommer ind i billedet. Museerne sender jo ikke bare en rendegraver ud et tilfældigt sted og skraber pløjelaget væk. Det er detektorfolkene, som har mulighed for at finde bopladserne.
Det eneste spor, man har at gå efter - og det er her, jeg synes at hele projektet bliver rigtig, rigtig spændende, for det er mit interesseområde - er at gå efter stednavnene. Vi skal finde alle de markområder, som indikerer gamle byer og bopladser, og så skal vi ud og finde spor. En af årsagerne til, at vi ikke finder nogle konkrete bopladser er, at de nok er blevet til de landsbyer, vi kender i dag.
SVM vil indkalde detektorfolk, så man i fællesskab kan lægge nogle strategier.
Jeg har arbejdet på det her i et årstid, og mit problem er lodsejere, som ikke vil lade mig gå. Museet hjælper mig med skrivelser og telefonopkald, for at berolige dem.
Der er rigtig mange interessante områder, i mit område (jeg er oppe på 12 områder).
Jo flere man kan gå sammen, jo bedre. Det kunne jo være enormt hyggeligt at afsøge en martrikel, hvis man er 6-7 stykker. Men jeg vil ikke gå med de personer, som har meldt ud, at de ikke vil samarbejde med museet. Det kan jeg lige så godt melde ud her. Det er derfor, at jeg opfordrer folk til at få en aftale i hus. Museet vil indkalde dem, som de har registreret, til et informationsmøde, hvor der forklarer, hvad projektet går ud på.

Når jeg siger, at jeg vil samle folk i en forening, så er det måske forkert formuleret. Jeg vil samle i forening om dette projekt.
Hans fra Tellus troede også, at jeg ville bryde ud og lave egen forening, men det var ikke meningen. Jeg vil samle lokale folk, som har tilknytning til lokalområdet, til dette projekt, startet af museet.
Der er så allerede 4-5 stykker, som har sendt deres adresser til mig og har ringet til mig. Kom gerne flere, men hvis I ikke vil samarbejde med museerne, så lad være.

Jannick.
Tilbage til toppen
tommy [xtommy]Medlem


Indmeldt: Apr 30, 2006
Indlæg: 0
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Tor Okt 22, 2009 3:28 pm    Tråd: Detektorforeninger??? Besvar, med citat

Jamen det kunne du jo bare ha sagt fra begyndelsen Jannick - en "ad hoc" samling af troværdige detektorfolk i SVM's område.
Det skulle vel ikke være så svært - med mindre detektorfolk i dit område ikke afleverer til museet og derfor ikke er registreret der. Jeg troede i min naivitet, at stort set alle detektorfolk afleverede deres fund til deres lokale museum. Er man vidende om, at nogle ikke gør det, bør museet vel adviseres, så de kan foretage det fornødne. Sådanne nogle elementer kan vi jo ikke have gående løs, vel?
Og så lyder det forøvrigt som et rigtigt spændende projekt du har gang i. Keep on the good work - og held og lykke (O:
Tilbage til toppen
Paracelsus [xParacelsus]Medlem


Indmeldt: Mar 18, 2008
Indlæg: 0
Gå til Profil
Send en PM

IndlægSkrevet: Tor Okt 22, 2009 6:23 pm    Tråd: Detektorforeninger??? Besvar, med citat

[html] [quote1256203256=tommy] Jeg troede i min naivitet, at stort set alle detektorfolk afleverede deres fund til deres lokale museum. [/quote1256203256] <br /><br />Jeg kender to personer, som ALDRIG kommer med mig ud at gå.<br />De har begge beholdt ting i lommerne uden at ville vise hvad de havde fundet og de har aldrig været på et museum.<br />Den ene fortalte, at han ikke afleverede til museet, for det tog en krig, inden de fik færdigregistreret noget som helst og så fik man kun halvdelen af, hvad man kan få andre steder. [/html]
Tilbage til toppen
Vis ikke tråde ældre end:   
Skriv ny tråd   Besvar indlægget   Printvenlig side     Forum indeksFunddebatten Alle tidspunkter er GMT + 1 Timer
Gå til side 1, 2  Næste
Side 1 af 2


Gå til:  
Du kan ikke skrive nye indlæg i dette forum
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum
Du kan ikke rette dine indlæg i dette forum
Du kan ikke slette dine indlæg i dette forum
Du kan ikke stemme på afstemninger i dette forum
Du kan ikke tilføje filer i dette forum
Du kan ikke downloade filer fra dette forum